Νότια Ευρώπη > Λιουμπλιάνα > Μουσείο Πόλης της Λιουμπλιάνα

Μουσείο Πόλης της Λιουμπλιάνα Λιουμπλιάνα

City Museum of Ljubljana

Με έτος ίδρυσης το 1935 το μουσείο παρουσιάζει σε ντόπιους και επισκέπτες την ιστορική και πολιτιστική εξέλιξή της Λιουμπλιάνας. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα του ιστορικού κέντρου της πόλης και στη δυτική όχθη του ποταμού Λιουμπλιάνιτσα. Στεγάζεται στο ιστορικό Ανάκτορο Auersperg, ένα παλάτι με μπαρόκ γραμμές αρχιτεκτονικής, η οικοδόμηση του οποίου ανάγετε στο 1654. Μέσα στους αιώνες, το παλάτι ανακατασκευάστηκε αρκετές φορές, λαμβάνοντας τη σημερινή του μορφή το 1824. Ενώ, το 1927, μέλη του ιστορικού Αυστριακού Οίκου των Άουερσπεργ το πούλησαν στο σλοβενικό κράτος.

 

Πλούσια αρχαιολογική συλλογή και εκθέματα της μεσαιωνικής εποχής

Η έκθεση του Μουσείου Πόλης της Λιουμπλιάνας περιγράφει τις πτυχές της ιστορίας της πόλης με σύγχρονες μουσειακές τεχνικές, πολυμέσα και διαδραστικές οθόνες. Η έκθεση των ευρημάτων βρίσκεται  σε αντιστοιχία με τις εκάστοτε ιστορικές περιόδους. Ενώ στο υπόγειο του μουσείου υπάρχει επιτόπια έκθεση με ευρήματα ανασκαφών που διεξήχθησαν εδώ και αποκάλυψαν αντικείμενα της ύστερης Εποχής του Χαλκού (1300 π.Χ.-750 π.Χ.).

Βέβαια, το πλέον δημοφιλές τμήμα του μουσείου αφορά τη μεσαιωνική ιστορίας της Λιουμπλιάνας, όπου με ενδιαφέρουσες περιγραφές, βίντεο, αλλά και ευρήματα παρουσιάζονται εικόνες της πόλης σε μια κατά γενική ομολογία σκοτεινής περιόδου της ευρωπαϊκής ιστορίας. 

Αφήστε στο σχολιό σας