Νότια Ευρώπη > Λιουμπλιάνα > Καθεδρικός Ναός της Λιουμπλιάνα

Καθεδρικός Ναός της Λιουμπλιάνα Λιουμπλιάνα

Ljubljana Cathedral

Στη νότια όχθη του ποταμού Λιουμπλιάνιτσα και λίγα μέτρα ανατολικότερα της Τριπλής Γέφυρας, συναντά κανείς τον Καθεδρικό ναό της πόλης. Είναι μια καθολική εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο, που με τα δύο καμπαναριά και τον πράσινο τρούλο της κάνει αισθητή την παρουσία της στο αστικό τοπίο της σλοβενικής πρωτεύουσας.

 

Ο καθεδρικός της Λιουμπλιάνα μέσα στους αιώνες

Η παλαιότερη ιστορική αναφορά για την ύπαρξη ναού στην περιοχή ανάγεται στα 1268. Επρόκειτο για ένα ρωμαϊκό ναΰδριο του Αγίου Πέτρου, που μετά από την πυρκαγιά του 1361 ανοικοδομήθηκε σε γοτθικό στιλ και αναβαθμίστηκε σε καθεδρικό ναό της πόλης (1461). Η εκκλησία αυτή που μέσα στα χρόνια υπέστει επίσης καταστροφές, αντικαταστάθηκε από το σημερινό ναό που αποτελεί παράδειγμα μπαρόκ αρχιτεκτονικής και κατασκευάστηκε μεταξύ 1701 και 1706. 

 

Θρησκευτικό και πολιτιστικό αξιοθέατο

Είναι σχεδόν ακατόρθωτο να περιηγηθεί κάποιος στο κέντρο της Παλιάς Πόλης και να μη βρεθεί έξω από τον Καθεδρικό Ναό της Λιουμπλιάνας. Μπροστά από την πλατεία του Κυρίλλου και Μεθοδίου ξεχωρίζει για τα καμπαναριά και το αρχοντικό μπαρόκ στιλ. Ενώ το εσωτερικό του είναι διακοσμημένο με πίνακες, γλυπτά και άλλα έργα τέχνης. Ο ναός λειτουργεί κανονικά και έκτος από πιστούς έχει τις πόρτες του ανοιχτές και για πολλούς τουρίστες που τον επισκέπτονται καθημερινά.

Αφήστε στο σχολιό σας