Νότια Ευρώπη > Λιουμπλιάνα > Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνα

Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνα Λιουμπλιάνα

University of Ljubljana

Αποτελεί το μεγαλύτερο και παλαιότερο  ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Σλοβενίας και από την ίδρυσή του (1919) έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στη διαμόρφωση και την ανάπτυξη του ακαδημαϊκού, διαλεκτικού και ερευνητικού επιπέδου της χώρας. Το κεντρικό κτίριο του Πανεπιστήμιου της Λιουμπλιάνα συναντάται στην Παλιά Πόλη και στη δυτική όχθη του ποταμού Λιουμπλιάνιτσα. Ενώ οι εγκαταστάσεις των υπόλοιπων τμημάτων βρίσκονται διασκορπισμένες στον αστικό ιστό και στα προάστια της πόλης.

 

Η ύπαρξη ανώτατης εκπαίδευσης στη σλοβενική πρωτεύουσα

Οι πρώτες ακαδημίες εκπαίδευσης στη Λιουμπλιάνα χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα και αφορούσαν σχολές φιλοσοφίας και θεολογίας. Το πρώτο πανεπιστήμιο ιδρύθηκε εδώ μετά τους Ναπολεόντειους Πολέμους, το 1810, όταν η Λιουμπλιάνα ήταν τμήμα της γαλλικής αυτοκρατορικής διοίκησης των Ιλλυρικών επαρχιών. Το πανεπιστήμιο αυτό όμως διαλύθηκε το 1813, τη χρονιά που η Αυστρία επανέκτησε την περιοχή και επανίδρυσε το Αυτοκρατορικό Βασιλικό Λύκειο. 

Οι πρώτες σκέψεις για δημιουργία πανεπιστημίου στη σλοβενική γλώσσα στη Λιουμπλιάνα εκφράστηκαν στο τέλος του 19ου αιώνα από πολιτικούς και διανοούμενους. Κάτι που τελικά ευοδώθηκε το 1919 μετά την πτώση της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας και τη δημιουργία του Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας (1918).

 

Εξέχον ίδρυμα διεθνώς αναγνωρισμένο για την ακαδημαϊκή του αριστεία

Παρέχοντας την ευκαιρία για ποιοτικές σπουδές υψηλού κύρους, το πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνα έχει αναπτύξει διεθνείς συνεργασίες με διάφορα ιδρύματα και επιχειρήσεις και συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα προσελκύοντας  σπουδαστές από ολόκληρο τον κόσμο.

Διαθέτει 23 σχολές στις οποίες φοιτούν περίπου 40.000 φοιτητές, ενώ το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό του ανέρχεται σε 4.000 άτομα τα οποία συνεπικουρούνται από 2.000 τεχνικούς και διοικητικούς εργαζόμενους. Τα πανεπιστήμιο προσφέρει ένα ευρύ φάσμα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σε τομείς όπως οι ανθρωπιστικές, οικονομικές και τεχνολογικές επιστήμες, η πληροφορική, οι τέχνες, η ιατρική, η οδοντιατρική, η κτηνιατρική και άλλα.

Αφήστε στο σχολιό σας