Πλατεία Πρεσέρεν Λιουμπλιάνα

Prešernov trg

Είναι η κεντρική πλατεία της Λιουμπλιάνα που πρεσβεύει την ιστορία, την πολιτιστική κληρονομιά και την αστική υπόσταση της πόλης. Βρίσκεται στη βόρεια όχθη του ποταμού Λιουμπλιάνιτσα, μπροστά στη Φραγκισκανική Εκκλησία και εκεί όπου η ιστορική Τριπλή Γέφυρα οδηγεί στη μεσαιωνική πόλη και το Κάστρο της Λιουμπλιάνας. Το όνομά της προέρχεται από τον France Prešeren (1800–1849) τον μεγαλύτερο Σλοβένο κλασικό ποιητή του οποίου το άγαλμα μάλιστα βρίσκεται σε περίοπτη θέση στην ίδια την πλατεία.

 

Η κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας της Σλοβενίας 

Η περιοχή της Πλατείας Πρεσέρεν έλαβε σε ένα βαθμό τη σημερινή της όψη κατά τον 17ο αιώνα. Μέσα στα χρόνια, δέχτηκε αρκετές ανακινήσεις και αναδιαμορφώσεις. Και τον 19ο αιώνα μετατράπηκε επίσημα σε πλατεία, πλακοστρώθηκε, ενώ από τότε χρονολογούνται πολλά από τα ιστορικά κτίρια που την περιβάλουν. 

Το 2007 όταν απαγορεύτηκε η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στο ιστορικό κέντρο, μετατράπηκε σε ζωντανό πεζοδρομημένο κόμβο προς την Παλιά Πόλη, αλλά και σε ένα σημείο συνάντησης για ντόπιους και επισκέπτες. Άλλωστε πολύ συχνά και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες και φεστιβάλ.

Αφήστε στο σχολιό σας