Συντριβάνι Ρόμπα Λιουμπλιάνα

Robbov vodnjak

photo:Jorge Láscar / CC BY 2.0
Λιουμπλιάνα - Συντριβάνι Ρόμπα3db

Το ιστορικό Συντριβάνι Ρόμπα αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα μπαρόκ γλυπτικής, ένα στιλ σχεδιασμού και αρχιτεκτονικής που κυριάρχησε στην Ευρώπη κατά τον 17ο και 18ο αιώνα. Βρίσκεται στην Πλατεία της Παλιάς Πόλης (Mestni trg), μπροστά στο Δημαρχείο και μια ανάσα από τον Καθεδρικό της Λιουμπλιάνα.

 

Το καρτποσταλικό σύμβολο της σλοβενικής πρωτεύουσας

Το Συντριβάνι Ρόμπα φιλοτεχνήθηκε μεταξύ 1743 και 1751 από τον Francesco Robba (1698 - 1757), τον Ιταλό γλύπτη που εργάστηκε για λογαριασμό της μοναρχίας των Αψβούργων κατά τον 18ο αιώνα. Λέγεται ότι ο καλλιτέχνης εμπνεύστηκε την εντυπωσιακή σύνθεση του σιντριβανιού από το “Σιντριβάνι των Τεσσάρων Ποταμών” στη Ρώμη. Και πράγματι η τρεις αλληγορικές ανδρικές φιγούρες με τα δοχεία νερού  αντιπροσωπεύουν τις θεότητες των τριών ποταμών της περιοχής της Καρνιόλα (Ljubljanica, Sava, Krka), ενώ τα σκαλοπάτια του σιντριβανιού ταυτίζονται με τα βουνά που περιβάλουν την περιοχή. 

 

Συντήρηση και αποκατάσταση ενός μνημείου εθνικής σημασίας

Το ανάγλυφο μέρος του σιντριβανιού είναι κατασκευασμένο από μάρμαρο Carrara, της Ιταλικής πόλης που βρίσκεται περίπου 100 χλμ. βορειοδυτικά της Φλωρεντίας και είναι διάσημη για την ποιότητα του μαρμάρου. Ενώ, ο οβελίσκος και η λεκάνη του σιντριβανιού κατασκευάστηκαν από ντόπιο μάρμαρο και ασβεστόλιθο. Μέσα στα χρόνια, το καλλιτεχνικό τοπόσημο της Λιουμπλιάνας δέχτηκε προσπάθειες συντήρησης, μέχρι το 2006 που αποφασίστηκε να μεταφερθεί στην  Εθνική Πινακοθήκη της Σλοβενίας που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακρυά.

Αφήστε στο σχολιό σας