Ελλάδα > Νίσυρος

Νίσυρος

(Πληθυσμός: 1008)

Η Νίσυρος βρίσκεται στο κέντρο των Δωδεκανήσων. Είναι ουσιαστικά ένας ηφαιστειακός κώνος που στο εσωτερικό του βρίσκεται ένας από τους παλαιοτέρους και μεγαλύτερους ηφαιστειακούς κρατήρες της Μεσογείου. Σύμφωνα με το μύθο, η Νίσυρος δημιουργήθηκε όταν ο θεός Ποσειδώνας απέσπασε με την τρίαινα του ένα κομμάτι από το νησί της Κω κατά την καταδίωξη του γίγαντα Πολυβώτη τον καιρό της Τιτανομαχίας. Ο γίγαντας θάφτηκε κάτω από το κομμάτι εκείνο και οι περιοδικές δονήσεις του νησιού δεν είναι τίποτε άλλο από το συνεχιζόμενο στήθος του τιτάνα που αγκομαχάει θαμμένος κάτω από τη γη. Αυτό εξηγεί και το γεγονός ότι ο Ποσειδώνας ήταν ο προστάτης του νησιού κατά την αρχαιότητα, αλλά και τις στενές σχέσεις μεταξύ της Νίσυρου και της Κω. Η ιστορική πορεία της Νισύρου συμβαδίζει με αυτή των νησιών του νοτιοανατολικού Αιγαίου και ενώθηκε με την Ελλάδα μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Νίσυρος σήμερα αποτελεί έναν πολύ ιδιαίτερο προορισμό, χάρη στο ενεργό ηφαίστειό της και τα μοναδικά

photo:Ввласенко / CC BY-SA 3.0
Νίσυρος
Νίσυρος

Κλίμα Νίσυρος

Η Νίσυρος διαθέτει εύκρατο μεσογειακό της κλίμα με κύρια χαρακτηριστικά τα δροσερά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες. Σαφώς και η θάλασσα παίζει κυρίαρχο ρόλο στις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στο νησί επηρεάζοντας τα επίπεδα υγρασίας που είναι σχετικά υψηλά. 

 

Το χειμώνα η μέση θερμοκρασία είναι 13°C, οι σχετικά περιορισμένες βροχοπτώσεις εκδηλώνονται κυρίως αυτή την εποχή, ενώ η υγρασία της ατμόσφαιρας δίνει την αίσθηση του κρύου τις κάπως πιο ψυχρές μέρες. Η καλοκαιρία κάνει την εμφάνισή της από τα τέλη Απριλίου και διαρκεί έως τις αρχές Νοεμβρίου. Οι ευχάριστες θερμοκρασίες αυτής της περιόδου (άνω των 20°C) προσελκύουν και τους περισσότερους επισκέπτες στο νησί. Ενώ κατά τους πιο θερμούς μήνες (Ιούλιο, Αύγουστο) όταν οι θερμοκρασίες μπορούν να αγγίξουν και ορισμένες φορές να ξεπεράσουν τους 30°C, τα μελτέμια που είναι οι χαρακτηριστικοί καλοκαιρινοί βόρειοι άνεμοι του Αιγαίου μετριάζουν τη ζέστη και κάνουν πιο ευχάριστη την ατμόσφαιρα.

Αξιοθέατα Νίσυρος

Τύποι Αξιοθεάτου