Κεντρική Ευρώπη > Ρότερνταμ > Κτίριο Γραφείων του Ρότερνταμ

Κτίριο Γραφείων του Ρότερνταμ Ρότερνταμ

Groothandelsgebouw

Ακριβώς δίπλα στην είσοδο του Κεντρικού Σιδηροδρομικού Σταθμού του Ρότερνταμ στέκει ένα ιστορικό κτίριο μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής που σήμερα έχει εξελιχθεί σε ένα πολυλειτουργικό επιχειρηματικό συγκρότημα. Αυτή η αλλαγή έλαβε χώρα στις αρχές το 2000 όταν από κεντρική αγορά χοντρεμπορίου μετατράπηκε σε ένα μοντερνο πολυχώρο που στεγάζει γραφεία, καταστήματα, επιχειρήσεις, εστιατόρια και καφετέριες. 

 

Μια πρώην αγορά χονδρεμπορίου

Μετά τους καταστροφικούς βομβαρδισμούς των Γερμανών του Μαΐου του 1940, οι έμποροι του ισοπεδωμένου Ρότερνταμ είδαν την ανάγκη δημιουργίας μιας κεντρικής αγοράς.  Δημιουργηθηκε λοιπόν ένα τεράστιο οικοδόμημα με το όνομα “Groothandelsgebouw” που κυριολεκτικά σημαίνει Κτίριο Χονδρικής. Και αυτή είναι και η απόλυτα εύστοχη περιγραφή της αρχικής λειτουργίας ενός από τα μεγαλύτερα σε έκταση οικοδομήματα της Ολλανδίας.

Με την κατασκευή του να διαρκεί από το 1947 έως το 1953, κάλυψε σχεδόν για μισό αιώνα τις εμπορικές ανάγκες της πόλης. Ήταν δηλαδή ο εμπορικός κόμβος από όπου οι καταστηματάρχες και οι έμποροι του Ρότερνταμ προμηθεύονταν προϊόντα από χονδρέμπορους και παραγωγούς.

Αφήστε στο σχολιό σας