Κεντρική Ευρώπη > Ρότερνταμ > Μεγάλη Εκκλησία του Αγίου Λαυρεντίου

Μεγάλη Εκκλησία του Αγίου Λαυρεντίου Ρότερνταμ

Grote of Sint-Laurenskerk

photo:Frans Berkelaar / CC BY-SA 2.0
Ρότερνταμ - Μεγάλη Εκκλησία του Αγίου Λαυρεντίου426

Πρόκειται για ένα ιστορικό οικοδόμημα θρησκευτικής σημασίας που χτίστηκε μεταξύ 1449 και 1525. Αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα ύστερης γοτθικής αρχιτεκτονικής, ενώ διαθέτει ένα πύργο (κωδωνοστάσιο) που αγγίζοντας τα 65 μέτρα ύψος ξεχωρίζει στο αστικό τοπίο του Ρότερνταμ.

 

Η απόλυτη ισοπέδωση ενός μεσαιωνικού μνημείου

Η Μεγάλη Εκκλησία του Αγίου Λαυρεντίου, που είναι μία από τις μεγαλύτερες εκκλησίες της Ολλανδίας, οικοδομήθηκε μεταξύ 1449 και 1525, λειτουργώντας αρχικά ως καθολική εκκλησία. Ενώ, 47 χρόνια μετά τον καθαγιασμό της μετατράπηκε σε προτεσταντική (1572), κατά τη διάρκεια της Μεταρρύθμισης. Μέσα στους αιώνες, ανακαινίστηκε και ανακατασκευάστηκε αρκετές φορές, όμως το σημείο καμπής της ύπαρξής της ήρθε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Καθώς, κατά τη διάρκεια των γερμανικών βομβαρδισμών του 1940, καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά.

 

Αναστήλωσης και αποκατάσταση ενός σύμβολου αντίστασης

Τότε ήταν που κατατέθησαν απόψεις για την κατεδάφιση των τμημάτων που είχαν απομείνει και τη ριζική ανακατασκευή της, αυτό το σχέδιο όμως σταμάτησε από τη Βασίλισσα Βιλελμίνα. Λίγα χρόνια αργότερα, τέθηκαν σε εφαρμογή τα σχέδια μιας σχολαστικής αναστήλωσης και αποκατάστασης καθώς η Εκκλησία του Αγίου Λαυρεντίου θεωρήθηκε ένα σύμβολο ανθεκτικότητας και αντίστασης για την πόλη του Ρότερνταμ. Έτσι το 1952, η βασίλισσα Τζουλιάνα της Ολλανδίας έβαλε τον θεμέλιο λίθο για την αποκατάσταση του μνημείου, ένα έργο που ολοκληρώθηκε το 1968.

 

Επίσκεψη σε ένα από τα ελάχιστα απομεινάρια της μεσαιωνικής πόλης του Ρότερνταμ

Η συστηματική ανοικοδόμηση του Ρότερνταμ που ακολούθησε τη σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή από τους γερμανικούς βομβαρδισμούς άλλαξαν την εικόνα της πόλης και μετέτρεψαν το ναό σε ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα μνημεία της μεσαιωνικής εποχής. Σήμερα, η Laurenskerk αποτελεί σημαντικό αξιοθέατο της Ολλανδικής πόλης και κάθε χρόνο δέχεται χιλιάδες επισκέψεις από τουρίστες.
Βέβαια, μια από τις πλέον ξεχωριστές επιλογές της επίσκεψης στην Εκκλησία του Αγίου Λαυρεντίου, είναι  να ανέβει κανείς στο καμπαναριό και να θαυμάσει την πανοραμική θέα ολόκληρης της πόλης.

Αφήστε στο σχολιό σας