Κεντρική Ευρώπη > Ρότερνταμ > Ναυτικό Μουσείο του Ρότερνταμ

Ναυτικό Μουσείο του Ρότερνταμ Ρότερνταμ

Maritime Museum Rotterdam

Μια ανάσα από το ιστορικό κέντρο του Ρότερνταμ, στην επονομαζόμενη Ναυτική Συνοικία (Maritime District) βρίσκεται το μουσείο που είναι αφιερωμένο στη ναυτική ιστορία της πόλης. Ενώ, έξω από αυτό, σε μια σειρά από αποβάθρες, εκτείνεται το υπαίθριο ναυτικό μουσείο, το οποίο περιλαμβάνει μια εξαιρετική συλλογή ιστορικών σκαφών, γερανών και άλλων ναυτικών εργαλείων που διατηρούνται σε άριστη κατάσταση.
Οι δύο αυτές μουσειακές οντότητες ενώθηκαν το 2014 δημιουργώντας ένα σύμπλεγμα με μια μοναδική συλλογή 850.000 αντικειμένων που εξιστορούν τα 600 χρόνια της ένδοξης ολλανδικής ναυτικής ιστορίας.

 

Παρουσίαση της ναυτοσύνης των Ολλανδών μέσα στους αιώνες

Το Ναυτικό Μουσείο του Ρότερνταμ ιδρύθηκε το 1874 με πρωτοβουλία του πρίγκιπα Ερρίκου της Ολλανδίας (1820 - 1879). Τα εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνουν ναυτικά μηχανήματα, μακέτες πλοίων, πίνακες ζωγραφικής και άλλα ιστορικά αντικείμενα που σχετίζονται με τη ναυτική κληρονομιά της χώρας. Είναι άλλωστε γνωστό ότι οι Ολλανδοί έμποροι και θαλασσοπόροι συναγωνίζονταν Πορτογάλους, Ισπανούς και Άγγλους κατά την περίοδο τις Αποικιοκρατίας.

 

Πλοία και ναυτικά εργαλεία ως εκθέματα

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με παλαιότερα, ή πιο σύγχρονα πλοία που βρίσκονται ελλιμενισμένα στους διπλανούς προβλήτες, αλλά και τον ναυτιλιακό εξοπλισμό που εκτίθεται εκεί, απεικονίζουν στους επισκέπτες τις διάφορες πτυχές των ιστορικών εξερευνήσεων και  θαλάσσιου εμπορίου μέσα στους αιώνες. Εδώ, δίνεται η ευκαιρία στους επισκέπτες να περιηγηθούν στο εσωτερικό πλοίων και να αντιληφθούν από πρώτο χέρι την απαιτητική εργασία και τις δυσκολίες της διαβίωσης στα ολλανδικά πλοία.

Αφήστε στο σχολιό σας