Ταξιδολόγιο - Travel Social Network
Στοκχόλμη - Μαρίνα

Στοκχόλμη

Σουηδία
Μοιράσου το
Στοκχόλμη - Παλάτι της Στοκχόλμης Παλάτι της Στοκχόλμης
Stockholms Slott
Το παλάτι της Στοκχόλμης είναι η επίσημη κατοικία της σουηδικής βασιλικής οικογένειας και βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης (Gamla Stan) πολύ κοντά στην έδρα του σουηδικού κοινοβουλίου. Αρχικά στη θέση που βρίσκεται σήμερα το παλάτι υπήρχε μόνο το φρούριο που είχε χτιστεί τον 13ο αιώνα από τον Γιάρλ Μπίργκερ (Jarl Birger) και είχε σκοπό την υπεράσπιση του περάσματος προς τη λίμνη Μάλαρεν. Στο φρούριο με τα χρόνια προστέθηκαν και άλλες πτέρυγες και στα τέλη του 16ου αιώνα μετατράπηκε σε αναγεννησιακό παλάτι, υπό την βασιλεία του Ιωάννη του τρίτου. Στις επόμενες δεκαετίες με την ευκαιρία κάποιων ανακαινίσεων εισήλθε το στοιχείο του μπαρόκ, όμως στη συνέχεια το κτίριο υπέστη εκτεταμένες καταστροφές λόγω φωτιάς. Σήμερα το κτίριο στέκει αγέρωχο και επιβλητικό δεχόμενο εκατοντάδες τουρίστες καθημερινά. Είναι χτισμένο με τούβλα, οι προσόψεις του είναι καλυμμένες με ψαμμίτη και η οροφή του με χαλκό, διαθέτει 609 δωμάτια και είναι παγκοσμίως ένα από τα μεγαλύτερα βασιλικά παλάτια που συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται για τον αρχικό τους σκοπό. Μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία του κάστρου είναι η εκκλησία που βρίσκεται περίπου στο κέντρο, η "πλαγιά των λεόντων" που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα και πήρε το όνομά της από τα γλυπτά λιονταριού που υπάρχουν εκεί και τέλος η φημισμένη βασιλική φρουρά (Högvakten) που σήμερα στελεχώνεται από μέλη των Σουηδικών ενόπλων δυνάμεων και η ιστορία της ξεκινά από τις αρχές του 16ου αιώνα. Τα επίσημα γραφεία της Σουηδικής μοναρχίας βρίσκονται εδώ και καθημερινά ο βασιλιάς ασκεί τα καθήκοντά του ως αρχηγός κράτους. Γι' αυτό ως επισκέπτες δε θα μπορέσετε να περιηγηθείτε σε όλους τους χώρους του κάστρου, μια ξενάγηση όμως στο εσωτερικό και το εξωτερικό του πολυδαίδαλου κτιρίου καθώς και στις αίθουσες κειμηλίων που έχουν αποκτήσει μουσειακό χαρακτήρα, σε καμία περίπτωση δε θα σας αφήσει δυσαρεστημένους.
Πρόσβαση: Επιβιβαστείτε στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και προσεγγίστε τον σταθμό Kungsträdgården T-bana από εκεί περπατήστε με κατεύθυνση προς τον ποταμό και σε 5 λεπτά θα αντικρίσετε το παλάτι.
αρέσει σε 2 ταξιδολογίτες

Έχεις κάποια όμορφη φωτογραφία

που να περιλαμβάνει το αξιοθέατο "Παλάτι της Στοκχόλμης"; επιλογή φωτογραφίας »

Ερωτήσεις & Σχόλια

μοιράσου την εμπειρία σου με την κοινότητα, τι σου άρεσε ή τι δεν σου άρεσε; γράψε το σχόλιο σου »
Δωρεάν τουριστικός οδηγός «Στοκχόλμη»
Κατέβασε τον οδηγό σε pdf και αποθήκευσε την στο tablet ή στο smartphone ή εκτύπωσε την σε ένα πρακτικό booklet.

Άλλα αξιοθέατα

Στοκχόλμη - Κοινοβούλιο της Σουηδίας Στοκχόλμη - Παλάτι της Στοκχόλμης Στοκχόλμη - Μεγάλη Πλατεία Στοκχόλμη - Βασιλικό δραματικό θέατρο Στοκχόλμη - Πάρκο ψυχαγωγίας Στοκχόλμη - Κτίριο του Χρηματιστηρίου Στοκχόλμη - Μουσείο Σουηδικού Πολεμικού Πλοίου Vasa Στοκχόλμη - Ροκ Φεστιβάλ της Σουηδίας