Ελλάδα > Σύρος

Σύρος

(Πληθυσμός: 20.791)

Πληροφορίες για τη Σύρο, όνομα και ιστορία

Η Σύρος είναι ένα Αιγαιοπελαγίτικο νησί και με πρωτεύουσα την Ερμούπολη αποτελεί τη διοικητική πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Ο συνολικός πληθυσμός, του σχετικά μικρού σε έκταση νησιού, είναι 20.791 κάτοικοι, που το κάνουν το μεγαλύτερο πληθυσμιακά νησί του Κυκλαδίτικου νησιωτικού συμπλέγματος. Το όνομα του νησιού προέρχεται από τη φοινικική λέξη "Σούρ" που σημαίνει "βραχώδης". Το νησί αναφέρεται στην Οδύσσεια από τον Όμηρο ως "Συρίη", ενώ τον 17ο αιώνα η Σύρος αποκαλείται ως "το νησί του πάπα" (L’isola del Papa) λόγω του καθολικού δόγματος των κατοίκων της. Με την ιστορία της να ξεκινά από την προϊστορική εποχή, η Σύρος υπήρξε υπό τον έλεγχο Μινωιτών, Μυκηναίων και Ιώνων. Έγινε μέλος της Αθηναϊκής συμμαχίας, ενώ υποτάχθηκε σε Μακεδόνες, Ρωμαίους και Βυζαντινούς. Από το 1207 έως το 1579, η Σύρος κυβερνήθηκε από τους Ενετούς (Οίκος των Σανούδων, Οίκος των Κρίσπων). Η περίοδος αυτή

Κλίμα Σύρος

Ο καιρός στη Σύρο χαρακτηρίζεται από τους ιδιαίτερα ήπιους χειμώνες, τις ελάχιστες βροχοπτώσεις και τη ζέστη του καλοκαιριού που μετριάζεται από τους δροσερούς βορειοδυτικούς ανέμους του Αιγαίου τα γνωστά μελτέμια. Το κλίμα είναι τυπικό κυκλαδίτικο μεσογειακό. Ενώ ο καλύτερος μήνας να επισκεφτεί κάνεις το νησί είναι ο Σεπτέμβρης. Τότε η θάλασσα είναι ζεστότερη από ποτέ, οι ισχυροί άνεμοι κοπάζουν και η ατμόσφαιρα είναι καλοκαιρινή.

 

Η περίοδος από τον Απρίλιο έως το Νοέμβριο ξεχωρίζει για την έντονη ηλιοφάνεια αλλά και τις ευχάριστες θερμοκρασίες ξεπερνάν τους 20°C. Οι πλέον άνυδροι και θερμοί μήνες είναι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος όταν οι θερμοκρασίες αγγίζουν τους 30°C αλλά η ζέστη δεν είναι ποτέ ανυπόφορη λόγω των μελτεμιών. Οι χειμώνες είναι ήπιοι με συνηθισμένες θερμοκρασίες μεταξύ 12°C-15°C. Τότε πνέουν συχνά ζεστοί νότιοι άνεμοι και τα διαστήματα κρύου περιορίζονται περίπου σε 10ήμερα με τη θερμοκρασία να πέφτει σπάνια κάτω των 3°C.

Αξιοθέατα Σύρος

Τύποι Αξιοθεάτου