Ελλάδα > Σύρος

Σύρος

(Πληθυσμός: 19782)

Η πρωτεύουσα των Κυκλάδων και ταυτόχρονα το μεγαλύτερο πληθυσμιακά νησί Σύρος, ή Σύρα όπως την αποκαλούν, βρίσκεται στο κέντρο του νησιωτικού συμπλέγματος . Με μία πλούσια ιστορία που ξεκινά από την προϊστορική εποχή, η Σύρος έχει παράλληλη ιστορική πορεία με τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων η οποία διαφοροποιείται τα νεώτερα χρόνια, όπου άκμασε και αποτέλεσε ένα πολύ σημαντικό εμπορικό κέντρο. Σταθμός στην ιστορία του νησιού αποτέλεσε η ίδρυση της πρωτεύουσας της Σύρου, Ερμούπολη, μία θαλασσινή πολιτεία που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 από πρόσφυγες προερχόμενους από τη Χίο, τη Σάμο, τις Κυδωνίες, τη Ρόδο, τα Ψαρά και την Κάσο, που βρήκαν καταφύγιο εδώ, λόγω των προνομίων που είχε παραχωρήσει ο Σουλτάνος στη Σύρο. Πολύ σύντομα η Ερμούπολη διαμορφώθηκε ως ένα σύγχρονο αστικό κέντρο και ταυτόχρονα το μεγαλύτερο βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο της Ελλάδας, ενώ οι Ερμουπολίτες, στην πλειοψηφία τους εύποροι και καλλιεργημένοι, έδωσαν στην πόλη τους μία πνευματική ακτινοβολία πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της εποχής. Με την ανάπτυξη του λιμανιού του Πειραιά και το άνοιγμα της διώρυγας της Κορίνθου, το λιμάνι της Σύρου πέρασε σε δεύτερη μοίρα και η Κατοχή υπήρξε η καίρια περίοδος για την παρακμή του. Στα χρόνια που ακολούθησαν η Σύρος στηρίχτηκε στην περιορισμένη αγροτική παραγωγή και στα μικρά ναυπηγεία του νησιού. Ως τουριστικός προορισμός εμφανίζεται τη δεκαετία του 1980, αποκτώντας τη φήμη της "Αρχόντισσας των Κυκλάδων", χάρη στα εκατοντάδες αρχοντικά της Ερμούπολης, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσαν και οι παραθαλάσσιοι οικισμοί του νησιού όπως ο Γαλησσάς, ο Φοίνικας και η Ποσειδωνία. Η Σύρος σήμερα εκπέμπει μία ασύγκριτη γοητεία, καθώς ο επισκέπτης εδώ θα συναντήσει τη συνύπαρξη του παραδοσιακού με το κοσμοπολίτικο, του κυκλαδίτικου με το νεοκλασικό, της ορθόδοξης παράδοσης με την καθολική. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι η Σύρος υπήρξε η γενέτειρα του διεθνούς φήμης μουσικού Μάρκου Βαμβακάρη και προς τιμήν του οι τοπικές αρχές έχουν μετατρέψει το σπίτι που γεννήθηκε σε μουσείο, ενώ μία πλατεία στην Άνω Σύρο φέρει το όνομά του. Στη Σύρο μπορεί να φτάσει κανείς ακτοπλοϊκώς από το λιμάνι του Πειραιά ή αεροπορικώς, αφού το νησί διαθέτει δικό του αεροδρόμιο.

photo:Hans Peter Schaefer, http://www.reserv-a-rt.de / CC BY-SA 3.0
Σύρος 0

Ο καιρός στη Σύρο χαρακτηρίζεται από τους ιδιαίτερα ήπιους χειμώνες, τις ελάχιστες βροχοπτώσεις και τη ζέστη του καλοκαιριού που μετριάζεται από τους δροσερούς βορειοδυτικούς ανέμους του Αιγαίου τα γνωστά μελτέμια. Το κλίμα είναι τυπικό κυκλαδίτικο μεσογειακό. Ενώ ο καλύτερος μήνας να επισκεφτεί κάνεις το νησί είναι ο Σεπτέμβρης. Τότε η θάλασσα είναι ζεστότερη από ποτέ, οι ισχυροί άνεμοι κοπάζουν και η ατμόσφαιρα είναι καλοκαιρινή.

 

Η περίοδος από τον Απρίλιο έως το Νοέμβριο ξεχωρίζει για την έντονη ηλιοφάνεια αλλά και τις ευχάριστες θερμοκρασίες ξεπερνάν τους 20°C. Οι πλέον άνυδροι και θερμοί μήνες είναι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος όταν οι θερμοκρασίες αγγίζουν τους 30°C αλλά η ζέστη δεν είναι ποτέ ανυπόφορη λόγω των μελτεμιών. Οι χειμώνες είναι ήπιοι με συνηθισμένες θερμοκρασίες μεταξύ 12°C-15°C. Τότε πνέουν συχνά ζεστοί νότιοι άνεμοι και τα διαστήματα κρύου περιορίζονται περίπου σε 10ήμερα με τη θερμοκρασία να πέφτει σπάνια κάτω των 3°C.

Αξιοθέατα - Που να πάτε

Τύποι Αξιοθεάτου