Η γεωγραφική θέση της Σύρου με το σημαντικό λιμάνι της, την κατέστησαν ένα κόμβο επιρροής διαφορετικών πολιτισμών, γεγονός που είναι εμφανές και στην τοπική κουζίνα του νησιού.
Τα τοπικά πιάτα και οι συνταγές χαρακτηρίζονται από μια πολυσυλλεκτική αύρα και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι εδώ τυπώθηκε το πρώτο βιβλίο μαγειρικής στην Ελλάδα, λίγο μετά την Επανάσταση του 1821.
Το πρώτο βιβλίο μαγειρικής που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα τυπώθηκε στη Σύρο το 1828 και αποτελεί μετάφραση από το αντίστοιχο ιταλικό βιβλίο. Αυτό όντας μετάφραση ενός ιταλικού βιβλίου μαγειρικής, τιτλοφορείτο ως “Η Μαγειρική μεταφρασθείσα εκ του ιταλικού. Εν Σύρα 1828".
Ανάμεσα στα πλούσια εδέσματα που προσφέρονται στις ταβέρνες και τα εστιατόρια του νησιού, ξεχωρίζουν το κατσικάκι με τα καπαρόφυλλα, το χταπόδι ξυδάτο με λιαστή ντομάτα, η μαραθόπιτα, η στραπατσάδα, το ψάρι με ξερή κάπαρη, η Κουμπέμπα Συριανή με δαμάσκηνα και πολλά άλλα.
Εκτός από την παραδοσιακή κουζίνα, η Σύρος διαθέτει εξαιρετικής ποιότητας τοπικά προϊόντα, όπως το τυρί "Σαν Μιχάλη", ένα σκληρό κίτρινο τυρί που φτιάχνεται από αγελαδινό γάλα και θυμίζει λίγο την ιταλική παρμεζάνα.
Η Σύρος είναι επίσης διάσημη για τη ζαχαροπλαστική της, με το παραδοσιακό λουκούμι που φτιάχνεται στο νησί πάνω από 100 χρόνια με συνταγή που έχει τις ρίζες της στη Μικρά Ασία. Αλλά και τη χαλβαδόπιτα, μια μάζα από μαρέγκα, ζάχαρη και μέλι με πολλά αμύγδαλα, ανάμεσα σε δύο όστιες (πολύ λεπτά φύλλα μπισκοτοζύμης.
Επιπλέον στο νησί της Σύρου καλλιεργούνται μερικές σπάνιες ποικιλίες αμπελιού, όπως οι κόκκινες "πρόνικο", "ρωμέικο", "αρμελετούσα" και οι λευκές "αυγουστιάτης" και "κατσανό".
fotini1985
15/04/2023
ΑπάντησηΑφήστε στο σχολιό σας