Ελλάδα > Σύρος > Πάσχα στη Σύρο

Πάσχα στη Σύρο Σύρος

Καθίσταται πρωτόγνωρη εμπειρία η παρουσία ενός ταξιδιώτη στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, στη Σύρο, το πανέμορφο αυτό νησί στο κέντρο του Αιγαίου, την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας κατά το Ορθόδοξο Πάσχα των Ελλήνων. Και αυτό γιατί στην Ερμούπολη ανάμεσα στα γραφικά σοκάκια και την επιβλητική Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική οι δύο χριστιανικές κοινότητες του νησιού, Ορθόδοξοι και Καθολικοί, γιορτάζουν ταυτόχρονα τη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης, σε μια κίνηση ύψιστης συμβολικής σημασίας, ενότητας, ομόνοιας και ομοψυχίας. Οι προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει ήδη από τις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας ταυτόχρονα με τη φημισμένη φιλαρμονική του νησιού που συνοδεύει ευλαβικά μέχρι την κορύφωση του θείου δράματος. 

 


Τη Μ.Παρασκευή οι επιτάφιοι των ορθόδοξων ναών του Αγίου Νικολάου, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα συναντώνται στην πλατεία Μιαούλη της Ερμούπολης με τους Καθολικούς επιτάφιους που ξεκινούν από τον Καθολικό Καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου και από το ναό της Ευαγγελίστριας. 

 


Οι πιστοί που ακολουθούν τους Ορθόδοξους επιτάφιους κραδαίνουν στα χέρια τους κοντάρια με χιτώνες, σφουγγάρια και ζάρια, θέλοντας έτσι με αυτόν τον τρόπο να συμβολίσουν τα πάθη του Χριστού ενώ αντίστοιχα οι πιστοί Καθολικοί μετά το πέρας της Ανάστασης περιφέρουν το άγαλμα του Ιησού σε χρυσό κουβούκλιο, στολισμένο με πασχαλιές και συνοδευόμενο από τα λάβαρα των διαφόρων αδελφοτήτων τους.

 


Την Κυριακή του Πάσχα μετά από πολυήμερη νηστεία θα έρθει η ώρα για τον καθιερωμένο οβελία (ψήσιμο αρνιού στη σούβλα) μαζί με το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών που θα ξεκινήσει νωρίς το πρωί γύρω από μία φωτιά μαζεμένη σύσσωμη η οικογένεια και θα τελειώσει αργά το βράδυ συνδυαστικά με καφέ και τα ξακουστά συριανά λουκούμια ή ποτό με θέα το καταγάλανο μπλε του Αιγαίου. 

 


Στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ερμούπολη θα συναντήσει κανείς και την εικόνα της «Κοιμήσεως του Θεοτόκου» ζωγραφισμένη από τον παγκοσμίου φήμης Έλληνα ζωγράφο Δομίνικο Θεοτοκόπουλο (El Greko) η οποία βρίσκεται εκεί από το μακρινό 1850.

 

edited by: Jimisd

Αφήστε στο σχολιό σας