Άνω Σύρος Σύρος

Ιστορική καθολική συνοικία

Στο λόφο του Αγίου Γεωργίου που δεσπόζει πάνω από την Ερμούπολη, είναι χτισμένη η μεσαιωνική πόλη της Άνω Σύρου. Η γειτονιά αυτή είναι η παλαιότερη της Ερμούπολης και κατοικείται κυρίως από την καθολική κοινότητα, ενώ η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου είναι επίσης καθολική.

 

Ένα κάστρο με τείχη από σπίτια

Πρόκειται για ένα μοναδικό οικιστικό σύνολο αποτελούμενο από μικρά σπιτάκια κολλημένο το ένα στο άλλο σε κυκλική διάταξη που αποτελούσαν το αμυντικό τείχος στις πειρατικές επιδρομές, με στενά και ανηφορικά καλντερίμια με άπειρες διακλαδώσεις που δημιουργούν κυριολεκτικά έναν λαβύρινθο. Ο μόνος δρόμος που έχει κάποιο πλάτος, είναι το κέντρο το οικισμού η λεγόμενη “Πιάτσα” και εκεί βρίσκονται όλα τα μαγαζιά, μπαρ και καφέ της περιοχής.

 

Στο ψηλότερο σημείο του λόφου είναι χτισμένος ο καθεδρικός ναός του Αγίου Γεωργίου που προσφέρει μία εξαιρετική πανοραμική θέα στην Ερμούπολη και το λιμάνι του νησιού. Δίπλα στο ναό βρίσκεται το Ιστορικό Αρχείο της Καθολικής Επισκοπής Σύρου, με κειμήλια και σπάνια χειρόγραφα του 16ου αιώνα, σε ένα κτίριο που άλλοτε στέγαζε την Ιερατική Σχολή.

 

Μεσαιωνική ατμόσφαιρα

Χωρίς αμφιβολία μια βόλτα στα στενά σοκάκια της Άνω Σύρου που χαρακτηρίζονται από μία ανεπανάληπτη μεσαιωνική αύρα, μπορεί να μαγέψει κάθε επισκέπτη. Μερικά επιπλέον αξιοθέατα της Άνω Σύρου είναι το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, η μονή των Καπουτσίνων με την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του 1635 και η μονή των Ιησουϊτών με την εκκλησία της Παναγίας του Καρμήλου που χτίστηκε το 1740. Μέσα στον οικισμό δεν κυκλοφορούν οχήματα, αφού τα δρομάκια έχουν πολύ μικρό πλάτος και υπάρχουν παντού σκαλοπάτια.

Αφήστε στο σχολιό σας