Ελλάδα > Θεσσαλονίκη > Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου
Το άγαλμα σύμβολο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που ιππεύει τον επί 20 χρόνια πιστό του σύντροφο, Βουκεφάλα, δεσπόζει στην παραλία της Θεσσαλονίκης, ενώ βρίσκεται πολύ κοντά σε άλλο ένα φημισμένο σύμβολο της πόλης, τον Λευκό Πύργο. Φιλοτεχνήθηκε το 1973 από τον γλύπτη Ευάγγελο Μουστάκα και τα αποκαλυπτήρια του έγιναν το 1974.
Το άγαλμα του Μακεδόνα Βασιλιά, που είναι ορατό και από την ομώνυμη παραλιακή λεωφόρο της Θεσσαλονίκης, αποτελεί ένα "σήμα κατατεθέν" για την πρωτεύουσα της Μακεδονίας. Είναι κατασκευασμένο από μπρούντζο, ενώ το τελικό στάδιο της κατασκευής έλαβε χώρα στα χυτήρια του "Renzo Michelucci" στην Πιστόια της Ιταλίας.
Πρόκειται για ένα έργο τέχνης που στέκει επιβλητικά σε ένα βάθρο ύψους 5 μέτρων από σκούρο μάρμαρο που προέρχεται από το Μελισσοχώρι Θεσσαλονίκης. Το ίδιο το άγαλμα ζυγίζει 4 τόνους και έχει ύψος 6 μέτρα. Επιπλέον, λίγα μέτρα δυτικότερα του αγάλματος μπορεί κανείς να διακρίνει μια ανάγλυφη αναπαράσταση της "Μάχης της Ισσού", όπου ο Μέγας Αλέξανδρος νίκησε τον Πέρση βασιλιά Δαρείο τον Γ' στο πεδίο της μάχης.
Ο χώρος που περιβάλλει το άγαλμα είναι καλυμμένος με λευκό μάρμαρο από τη Βέροια και σήμερα, λόγω των λείων επιφανειών λειτουργεί ως σημείο συνάντησης και εξάσκησης για νεαρούς λάτρεις του skateboard. Αυτό το χαρακτηριστικό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός κατοίκων και τουριστών επιλέγουν να κάνουν βόλτα στην Παραλία της Θεσσαλονίκης όπου βρίσκεται το άγαλμα, καθιστούν την περιοχή ένα ζωντανό και πολυσύχναστο σημείο.
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι στην ευρύτερη περιοχή του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου έλαβαν χώρα μαζικές διαδηλώσεις των πολιτών της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδας το 1992 και το 2018.
Αυτά τα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας πυροδοτήθηκαν λόγω της παράνομης καπήλευσης του ονόματος και της ιστορίας της Μακεδονίας από την πρωτεύουσα των Σκοπίων, του βόρειου γείτονα Ελλάδας (1992). Αλλά και εξ αιτίας της παράλογης αναγνώρισης από την Ελληνική Κυβέρνηση, με τη Συμφωνία των Πρεσπών (2018), της ιθαγένειας και της γλώσσας του γειτονικού κράτους ως μακεδονική (2018-2019).
Ο Μέγας Αλέξανδρος γεννήθηκε στην Πέλλα της Μακεδονίας το 356 π.Χ. . Γονείς του ήταν ο βασιλιάς Φίλιππος Β' της Μακεδονίας και η πριγκίπισσα Ολυμπιάδα της Ηπείρου.
Θεωρείται ο μεγαλύτερος στρατηγός της ελληνικής ιστορίας, καθώς ήδη από την ηλικία των 20 ετών όπου και ανέβηκε στο θρόνο της Μακεδονίας (336 π.Χ.), μετά τη δολοφονία του πατέρα του, έδειξε τα ηγετικά του προσόντα, ως αρχηγός του Μακεδονικού ιππικού στη μάχη της Χαιρώνειας.
Έχοντας για δάσκαλο τον μεγάλο φιλόσοφο Αριστοτέλη και πρότυπο τον ήρωα Αχιλλέα δε θα μπορούσε να γίνει κάτι λιγότερο από αυτό που έγινε: "Ένας Θρύλος που παραμένει ζωντανός μέσα στους αιώνες".
Με την τεράστια εκστρατεία του αλλά και μια μεγαλοφυή πολιτική ήπιας ενσωμάτωσης πέτυχε τη διάδοση, του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας στην Ανατολή. Ενώ ταυτόχρονα εξασφάλισε νέους οικονομικούς πόρους ώστε να ενισχυθεί στο έπακρο η οικονομική και πολιτιστική κυριαρχία της Μακεδονικής Αυτοκρατορίας που έφτανε μέχρι τον Ινδό Ποταμό. (336–323 BC).
Αφήστε στο σχολιό σας