Ελλάδα > Θεσσαλονίκη > Αψίδα Γαλερίου

Αψίδα Γαλερίου Θεσσαλονίκη

Καμάρα

Η θριαμβική Αψίδα του Γαλερίου είναι το μνημείο που σίγουρα συγκαταλέγεται στη λίστα με τα πιο χαρακτηριστικά αξιοθέατα της πόλης. Είναι γνωστό ως Καμάρα και βρίσκεται στην βόρεια πλευρά της Εγνατίας οδού σε μικρή απόσταση από την Ροτόντα.

 

Κατασκευάστηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ. προς τιμήν του Ρωμαίου αυτοκράτορα Γαλερίου ο οποίος επέστρεψε νικητής στην πόλη μετά από πολέμους κατά των Περσών. Σήμερα σώζονται δύο κύριοι πεσσοί και ένας δευτερεύον και φέρουν ως επένδυση ανάγλυφες μαρμάρινες πλάκες που απεικονίζουν πολεμικές σκηνές. Το κεντρικό τοξωτό άνοιγμα έχει πλάτος 9,7 μέτρα και ύψος 12,5 μέτρα, κάτω από αυτό διέρχονταν η Via Regia όπως ονομαζόταν στα ρωμαϊκά η οδός Εγνατία. Μάλιστα μέχρι το 1953 κάτω από την Καμάρα διέρχονταν η γραμμή του τραμ της Εγνατίας οδού.

 

Μέχρι σήμερα γίνονται προσπάθειες διατήρησης του μνημείου, το οποίο απειλείται από το φαινόμενο της "γυψοποίησης" που οφείλεται στην ατμοσφαιρική ρύπανση η οποία είναι έντονη στην περιοχή.

 

Ως επισκέπτες δεν υπάρχει περίπτωση να φύγετε από την πόλη χωρίς να έχετε φωτογραφήσει και φωτογραφηθεί αρκετές φορές με το μνημείο! Μάλιστα αν μείνετε για κάποιες μέρες είναι πολύ πιθανό να υιοθετήσετε τη συνήθεια των ντόπιων και ορίζετε και εσείς την Καμάρα ως κύριο σημείο συνάντησης.

εικόνα του χρήστη themis

themis

Μια από της 2-3 πιο στάνταρτ τοποθεσίες για συνάντηση, δεν υπάρχει Θεσσαλονικιός/κιά που να μην έχει κάνει των παρακάτω διάλογο.. "Για πες, που θα βρεθούμε; Καμάρα... οκ τα λέμε εκεί.

08/12/2021

Απάντηση

CortoMaltese

Η "καμάρα" ήταν πάντα σημείο συνάντησης αλλά και το πιο διαχρονικό σύμβολο της πόλης από τα Ρωμαϊκά χρόνια μέχρι σήμερα!

08/12/2021

pescadito

Και κέντρο και κοντά στα πανεπιστήμια και απόλυτο σύμβολο όπως αναφέρεις CortoMaltese αλλά δυστυχώς πάλι κάπως καταπονημένο και "λερωμένο" από τα καυσαέρια. Η τελευταία συντήρηση πρέπει να είχε γίνει στα πλαίσια της πολιτιστικής πρωτεύουσας αν δεν κάνω λάθος...

08/12/2021

Αφήστε στο σχολιό σας