Ελλάδα > Θεσσαλονίκη > Πλατεία Δικαστηρίων
Η Πλατεία Δικαστηρίων, που κάποιες φορές αναφέρεται και ως Πλατεία Αρχαίας Αγοράς είναι η φυσική προέκταση της Πλατείας Αριστοτέλους προς τα βόρεια της πόλης και πάνω από την το διάσημο δρόμο της Εγνατίας. Φτάνει μέχρι και την Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης, περιλαμβάνει μια σειρά από ιστορικά μνημεία και ξεχωρίζει για τα για τα ψηλά δέντρα που διαθέτει.
Η περιοχή της Πλατεία Δικαστηρίων συμπεριλαμβανόταν στα σχέδια του σπουδαίου αρχιτέκτονα Ερνέστου Εμπράρ για την αρχιτεκτονική και ρυμοτομική ανοικοδόμηση της Θεσσαλονίκης, μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 1917. Σύμφωνα με αυτά, προβλεπόταν η κατασκευή μιας μνημειακής πλατείας, αλλά και η ανέγερση του Δικαστικού Μεγάρου της πόλης. Αυτός ο σχεδιασμός όμως, εγκαταλείφθηκε το 1966, όταν με την έναρξη των εργασιών ανακαλύφθηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Ρωμαϊκής Αγοράς.
Ιστορικά το συγκεκριμένο σημείο της πόλης συναντάται συχνά σε ποιητικά και λογοτεχνικά κείμενα καθώς συνδέθηκε με την καθημερινότητα, τις ιστορικές εξελίξεις και τις αναμνήσεις των Θεσσαλονικέων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στα χρόνια χρησίμευε ως τόπος λαϊκών αγορών, αλλά και σαν έκταση παιχνιδιού για τις νεαρότερες ηλικίες. Ενώ, κατά τη διάρκεια της κατοχής χρησιμοποιήθηκε ως πάρκινγκ για τα στρατιωτικά οχήματα των Γερμανών.
Μερικά από τα μνημεία τα οποία συναντώνται στην Πλατεία Δικαστηρίων είναι:
- Το μπρούτζινο άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου που φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Γεώργιο Δημητριάδη (1880-1941) και στέκει επιβλητικά κοντά στην Εγνατία Οδό από το 1977.
- Το Μπέη Χαμάμ (Λουτρά Παράδεισος) που κατασκευαστικέ επί τουρκοκρατίας το 1444 και λειτουργούσε μέχρι τη δεκαετία του 60'.
- Η Βυζαντινή Εκκλησία της Παναγίας Χαλκέων που χτίστηκε το 1028
- Αλλά, και η Ρωμαϊκή Αγορά που η αποκάλυψή της προσέφερε σημαντικότατες πληροφορίες για την ιστορία και την εξέλιξη της Θεσσαλονίκης
Αυτά τα σημαντικά τοπόσημα σε συνδυασμό με εικόνες φτάνουν από περιγραφές των ηλικιωμένων Θεσσαλονικιών, όπως τα παρτέρια, το τσίρκο "Απόλλο" και η αφετηρία του λεωφορείου για Νεάπολη δομούν ένα μωσαϊκό αναμνήσεων και πληροφοριών για την ιστορική εικόνα της Θεσσαλονίκης.
Ακόμα αξίζει να σημειωθεί ότι η Πλατεία Δικαστηρίων ήταν τόπος συλλαλητηρίων και διεκδικήσεων όπως αυτές τω εργασιακών δικαιωμάτων τις δεκαετίας του 30, ενώ ακόμα και σήμερα φιλοξενεί διαμαρτυρίες, και εκδηλώσεις. Επίσης, χαρακτηριστικό είναι ότι διατηρεί μια πολυσυλλεκτικότητα που εκφράζεται από τους συνταξιούχους και τους ομογενείς που συναντώνται και περνούν τα απογεύματά τους εδώ.
Αφήστε στο σχολιό σας