Ελλάδα > Θεσσαλονίκη > Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
Το μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης συναντάται στο κέντρο της πόλης και στεγάζεται σε ένα σύγχρονο κτίριο κόκκινης απόχρωσης, που το αποκτά από τα τούβλα με τα οποία είναι χτισμένο. Απέχει μια ανάσα από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και καλύπτει μια έκταση 11.500 τετραγωνικών μέτρων.
Το Βυζαντινό Μουσείο εγκαινιάστηκε το 1994, ανοίγοντας σταδιακά, μέχρι το 2004, τις 11 αίθουσες εκθεμάτων που φιλοξενεί. Το 2005 τιμήθηκε με το «Βραβείο Μουσείου» από το Συμβούλιο της Ευρώπης, ενώ θεωρείται ένα οικοδόμημα ιδιαίτερα αξιόλογης αρχιτεκτονικής που συνδυάζει σύγχρονες γραμμές αρχιτεκτονικής με παραδοσιακό κόκκινο χρώμα του Βυζαντίου.
Όντας ένα από τα πιο σύγχρονα μουσεία στην Ελλάδα, έχει σκοπό τη συγκέντρωση, την προστασία, τη μελέτη και την προβολή έργων τέχνης και αντικειμένων του Βυζαντινού Πολιτισμού. Αναφέρεται σε μια περίοδο που ξεκινά με τη μεταφορά της πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από τη Ρώμη στην Κωνσταντινούπολη, από τον Μέγα Κωνσταντίνο το 330μ.Χ, έως και την περίοδο που ακολούθησε λίγο μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους το 1453.
Τα έργα που φιλοξενούνται στο Βυζαντινό Μουσείο προέρχονται από την περιοχή της Μακεδονίας, και ιδιαίτερα από τη Θεσσαλονίκη. Σε μια συλλογή που εμπλουτίζεται συνεχώς, κυρίως από δωρεές ιδιωτών και ιδρυμάτων, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει τμήματα της υπερχιλιόχρονης ιστορίας της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Αυτό γίνεται μέσα από εκθέματα που αφορούν γλυπτά, ψηφιδωτά, τοιχογραφίες, χειρόγραφα και αγιογραφίες, όπως και νομίσματα, επιγραφές, κεραμικά, ή αντικείμενα μικροτεχνίας και υαλουργίας.
Η μόνιμη έκθεση του μουσείου αναπτύσσεται σε έντεκα αίθουσες, που αντιστοιχούν σε ισάριθμες αυτοτελείς εκθεσιακές ενότητες. Ενώ, στο μουσείο υπάρχει πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο συντήρησης ξύλινων εικόνων, κεραμικής, γυαλιού, οστού, μετάλλου, χαρτιού, τοιχογραφίας, ψηφιδωτού, λίθου και μαρμάρου. Επίσης, διαθέτει μεγάλες αποθήκες, διαμορφωμένες σύμφωνα με τις σύγχρονες διεθνείς προδιαγραφές, καθώς και έναν ειδικό χώρο υποδοχής ανασκαφικών ευρημάτων.
Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει, επίσης ένα αμφιθέατρο, χώρους περιοδικών εκθέσεων και άλλων δραστηριοτήτων, καθώς και ένα ενδιαφέρον πωλητήριο σουβενίρ.
Αφήστε στο σχολιό σας