Λευκός Πύργος Θεσσαλονίκη

Μουσείο Λευκού Πύργου

Το γνωστότερο σύμβολο της Θεσσαλονίκης και ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα μνημεία της Ελλάδας, ο Λευκός Πύργος χτίστηκε ως οχυρωματικός πύργος το 15ο αιώνα και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτικό κατάλυμα και φυλακή. Η τελευταία αναστήλωση ολοκληρώθηκε το 1985 και έκτοτε ο Λευκός Πύργος χρησιμοποιούνταν για εκθέσεις, ενώ από το 2006 και μετά λειτουργεί μόνιμα ως Μουσείο της πόλης της Θεσσαλονίκης. Ο Λευκός Πύργος έχει ύψος 34 μέτρα και έξι ορόφους, που επικοινωνούν με εσωτερική σκάλα που είναι σε επαφή με τον εξωτερικό τοίχο. Ο πύργος δεν ήταν πάντα μεμονωμένος όπως είναι σήμερα, αλλά στο παρελθόν τον περιέβαλλε ένας τοίχος που κατεδαφίστηκε το 1917 αμέσως μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912. Ολόκληρη η κατασκευή ήταν μέρος την οχύρωσης της πόλης, που ξεκινούσε από το ανατολικό τμήμα που σώζεται μέχρι σήμερα στην Άνω Πόλη και τελείωνε στο Λευκό Πύργο με το θαλάσσιο τμήμα που κατεδαφίστηκε το 1867.

eirini_skg

Εξαιρετική η έκθεση που φιλοξενεί ο Λευκός Πύργος, όπου οι επισκέπτες μπορούν να μάθουν τα πάντα για τη Θεσ/νίκη και την ιστορία της, μέσα από υπερσύγχρονα οπτικο-ακουστικά μέσα

08/12/2021

Απάντηση

hrihatz

θαυμασε την ομορφη θεσ\νικη απο τηην κορυφη του

08/12/2021

Απάντηση

hrihatz

πανεμορφος :-) υπεροχος :-)
ξερει κανεις ποιος τον εχτισε????

08/12/2021

Απάντηση

SofiaS

Ο Λευκός Πύργος της Θεσσαλονίκης είναι ένας Πύργος οθωμανικής οχύρωσης του 15ου αιώνα (χτίστηκε πιθανόν μεταξύ 1450-70). Σήμερα θεωρείται το βασικό μνημείο της Θεσσαλονίκης και είναι ό,τι έχει σωθεί από την κατεδαφισμένη οθωμανική οχύρωση της Θεσσαλονίκης . Η σημερινή μορφή του πύργου αντικατέστησε μια παλιά βυζαντινή οχύρωση που είχε αναφορά στον 12ο αιώνα για να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια ως κατάλυμα φρουράς Γενιτσάρων και ως φυλακή θανατοποινιτών.

08/12/2021

dimis

Ενα κτήριο γεμάτο ιστορία.Εκπληκτική θέα,σημαντικό κτήριο για την πόλη,για την χώρα!!

04/11/2014

Απάντηση

Αφήστε στο σχολιό σας