Κεντρική Ευρώπη > Βερολίνο > Πλατεία «Αλεξάντερπλατζ»

Πλατεία «Αλεξάντερπλατζ» Βερολίνο

Αlexanderplatz

Αρχικά η πλατεία ονομαζόταν Πλατεία των Βοδιών αλλά μετά την επίσκεψη του Τσάρου Αλεξάνδρου του Α το 1805 η πλατεία ονομάστηκε Αλεξάντερπλατζ (Αlexanderplatz).

Οι ντόπιοι την ονομάζουν Πλατεία Alex. Τα περισσότερα κτίρια της πλατείας καταστράφηκαν από το συμμαχικό βομβαρδισμό στα τέλη του β΄παγκόσμιου πολέμου.

Μετά τον πόλεμο η πλατεία έγινε το κέντρο του Ανατολικού Βερολίνου και οι Σοβιετικοί επέδειξαν το σοβιετικό στυλ αρχιτεκτονικής κατασκευάζοντας μεγάλα κτίρια και ένα πανύψηλο πύργο για την τηλεόραση. Ο πύργος της τηλεόρασης είναι μία από τις μεγαλύτερες κατασκευές στην Ευρώπη με την κεραία του να φτάνει τα 365μ. Κτίστηκε το 1969 και στη σφαίρα διαθέτει ένα περιστρεφόμενο εστιατόριο σε ύψος 207μ. το 1969 δύο ακόμη μνημεία προστέθηκαν στην πλατεία, το ρολόι της διεθνούς ώρας και το σιντριβάνι της διεθνούς φιλίας.

Η πλατεία ήταν κάποτε ένα από τα λιγότερο δημοφιλή μέρη της πόλης αλλά σήμερα αυτό δεν ισχύει πια.

Πρόσβαση

Με το μετρό στην στάση Αλεξάντερπλατζ (U2, U5, U8, S5, S7, S9, S75).

crazymech

Μια από τις ομορφότερες πλατείες του Βερολίνου! Η πλατεία είναι γεμάτη μνημεία και αξιοθέατα όπως ο Τηλεοπτικός Πύργος, το Ρολόι του Κόσμου και το Συντριβάνι της Διεθνής Φιλίας! Είναι πολύ ωραία για βόλτα και πρωί ,αλλά και βράδυ.Παραδοσιάκες μπυραρίες και υπαίθρια μαγαζιά.

08/12/2021

Απάντηση

Travelgirl2016

multicultural !!!

08/12/2021

Απάντηση

Αφήστε στο σχολιό σας