Κεντρική Ευρώπη > Βερολίνο > Μουσείο της Περγάμου

Μουσείο της Περγάμου Βερολίνο

Pergamonmuseum

Βρίσκεται στο Νησί των Μουσείων και είναι το νεότερο από τα 5 μουσεία. Άνοιξε το 1930 και πήρε το όνομα του από το βωμό της Περγάμου που είναι ένα θεόρατο μνημείο που φιλοξενείται εκεί.

Σχεδιάστηκε από τον Alfrend Messed και αργότερα από τον Ludwig Huffman και χτίστηκε ως συμπλήρωμα του διπλανού μουσείου του Beute το οποίο αδυνατούσε να εκθέσει τα εκθέματα του καθώς οι Γερμανοί αρχαιολόγοι συνέχισαν τις εκσκαφές σ' όλο τον κόσμο. Η ιδέα για το νέο μουσείο ξεκίνησε το 1907 και η κατασκευή του άρχισε το 1920 και κράτησε 20 χρόνια.

Υπέστη σημαντικές καταστροφές κατά τον β΄παγκόσμιο πόλεμο, ευτυχώς όμως πολλά από τα εκθέματα είχαν αποθηκευτεί σε άλλες τοποθεσίες ενώ το 1945 σημαντικό κομμάτι της συλλογής του μεταφέρθηκε στη Μόσχα όπου βρίσκεται στα μουσεία Ερμιταζ και Πούσκιν.

Το μουσείο χωρίζεται σε 3 τομείς στο τομέα των αρχαιοτήτων, στο μουσείο ισλαμικής τέχνης και της «Εγγύς Ανατολής». Το σπουδαιότερο από τα εκθέματα του είναι ο βωμός από την ακρόπολη της αρχαίας Περγάμου της Μικράς Ασίας ο οποίος αποτελούσε κομμάτι από ένα μεγάλο κτιριακό συγκρότημα στην Περγαμο. Η συλλογή περιλαμβάνει και άλλα κομμάτια του συγκροτήματος όπως ένα μέρος του ναού της νικηφόρου Αθηνάς. Ένα εντυπωσιακό έκθεμα του μουσείου είναι η Πύλη της Ιστάρ από την αρχαία Βαβυλώνα. Ανάμεσα στα εκθέματα υπάρχουν αντικείμενα από την αρχαία Μίλητο, Σάμο και Νάξο καθώς και από Περσία, Συρία και Παλαιστίνη. Στο τμήμα της ισλαμικής τέχνης υπάρχει μια πρόσοψη ανακτόρου μήκους 45μ, από την Ιορδανία.

Περισσότερα για τα άλλα μουσεία του Νησιού των Μουσείων

 

Πρόσβαση

Ο πιο κοντινός σταθμός είναι ο Hackescher Markt (S1, S7, S9, S75) ή ακόμα μπορείτε να φτάσετε στην κοντινή (1,2 χλμ μακριά) Αλεξάντερπλατζ (U2, U5, U8, S5, S7, S9, S75) και από εκεί μπορείτε να συνεχίσετε με το τραμ ή το λεωφορείο.

εικόνα του χρήστη zpz1969

zpz1969

Προσοχη η αιθουσα που υπαρχει ο βωμος του Δια κτλ εχει κλεισει μεχρι το 2019

08/12/2021

Απάντηση

pescadito

Να πάτε το πρωί, θέλει αρκετό χρόνο. Είναι εντυπωσιακό!

28/03/2023

Απάντηση

Elen64

Το ωραιότερο μουσείο του Βερολίνου. Με ενθουσίασε η πύλη της Βαβυλώνας. Όλα τα εκθέματα είναι σημαντικής ιστορικής αξίας. Το μουσείο αποτελείται από δύο κτίρια. Το εισιτήριο κοστίζει 19 ευρώ.

17/04/2023

Απάντηση

Αφήστε στο σχολιό σας