Νησί των Μουσείων Βερολίνο

Museumsinsel

Νησί των Μουσείων του Βερολίνου (Museumsinsel) ονομάζεται το βόρειο κομματι του νησιού που βρίσκεται μεταξύ των ποταμών Spree και Kupfergraben και φιλοξενεί 5 από τα κορυφαία μουσεία της πόλης. Η ιδέα για το Νησί των Μουσείων ξεκίνησε το 1841 όταν ο Φρειδερίκος Αύγουστος Στουτελ πρότεινε το νησί να γίνει πολιτιστικό κέντρο ενώ από το 1999 το συγκρότημα μουσείων έχει ανακηρυχτεί από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς.

 

 • Μουσείο Άλτες (Altes Museum)

  O βασιλιάς Φρειδερίκος Γουλιέλμος ο 5ος ανέθεσε την κατασκευή του βασιλικού μουσείου, σήμερα γνωστό ως μουσείο Άλτες, δηλαδή "Παλιό Μουσείο". Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1830 και έκτοτε έχουν ακολουθήσει αρκετές ανακαινίσεις όπως είναι λογικό. Το μουσείο Άλτες αρχικά κατασκευάστηκε για να στεγάσει όλες της καλλιτεχνικές συλλογές της πόλης αλλά από το 1904 στεγάζει αποκλειστικά την συλλογή Κλασικών Αρχαιοτήτων με μόνιμη την έκθεση της Ελληνικής συλλογής και ειδικές περιοδικές συλλογές στο δεύτερο όροφο.

 • Μουσείο Νόιες (Neues Museum)

  Το 1859 ολοκληρώθηκε το μουσείο Νόιες, δηλαδή το "Νέο Μουσείο", το οποίο και καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και ξανά-λειτούργησε μόλις το 2009. Στο Νόιες κυριαρχεί το Αιγυπτιακό στοιχείο, με το σπουδαιότερο κειμήλιο του μουσείου να είναι η προτομή της Νεφερτίτης.

 • Άλτε Νατσιονάλγκαλερί (Alte Nationalgalerie)

  Η Άλτε Νατσιονάλγκαλερί, δηλαδή η Παλιά Εθνική Πινακοθήκη, κατασκευάστηκε το 1876 και υπέστει εξίσου σημαντικές ζημίες κατά την διάρκεια του πολέμου. Η σημερινή μορφή του είναι αποτέλεσμα της μεγάλης ανακαίνισης μεταξύ 1998 με 2001 από των Γερμανό αρχιτέκτονα HG Merz. Διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες συλλογές του 19ου αιώνα από γλυπτά και πίνακες.

 • Μουσείο Μπόντε (Bode Museum)

  Το μουσείο Μπόντε βρίσκεται στο βορειότερο κομμάτι του νησιού. Άνοιξε το 1904 και αρχικά ονομάζονταν Kaiser-Friedrich-Museum. Μετονομάστηκε το 1956 προς τιμήν του πρώτου επιμελητή της Wilhelm von Bode. Παρουσιάζει συλλογές γλυπτικής, ύστερης Αρχαιότητας και βυζαντινής τέχνης. Η πρόσφατη ανακαίνιση του ολοκληρώθηκε το 2006.

 • Μουσείο της Περγάμου (Pergamonmuseum)

  Το διάσημο μουσείο Πέργκαμονμουζέουμ ή απλά Μουσείο της Περγάμου είναι και το τελευταίο του συγκροτήματος. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1930 ενώ από το 2013 έχει κλείσει μερικώς για μια ολική ανακαίνιση-ανακατασκευή. Το σχέδιο είναι το Μουσείο της Περγάμου να γίνει το κέντρο του συγκροτήματος των μουσείων του νησιού. Το μουσείο διαθέτει μια μεγάλη συλλογή από γλυπτά και μία από τις μεγαλύτερες συλλογές νομισμάτων. Στο μνημειώδες μουσείο της Περγάμου υπάρχει μια καταπληκτική συλλογή ελληνικών και βαβυλωνιακών αρχαιοτήτων συμπεριλαμβανομένης και της εντυπωσιακής πύλης Ishtar της Βαβυλώνας και τον τεράστιο βωμό της Περγάμου.

  Περισσότερα για το Μουσείο της Περγάμου

 

Πρόσβαση

Ο πιο κοντινός σταθμός είναι ο Hackescher Markt (S1, S7, S9, S75) ή ακόμα μπορείτε να φτάσετε στην κοντινή (1,2 χλμ μακριά) Αλεξάντερπλατζ (U2, U5, U8, S5, S7, S9, S75) και από εκεί μπορείτε να συνεχίσετε με το τραμ ή το λεωφορείο.

crazymech

Στο Museuminsel βρίσκεται το Μουσείο της Περγάμου, πρέπει να αφιερώσεις τουλάχιστον 3 ώρες για τα βασικά. Και καμιά ώρα μέχρι να μπεις μέσα γιατί η ουρά είναι τεράστια. Αλλά με το που πάτησετε μέσα στο Μουσείο Pergamon στο Βερολίνο θα συνειδητοποίησετε γιατί αυτό το μουσείο είναι το καλύτερο του Βερολίνου και του κόσμου γενικότερα.

08/12/2021

Απάντηση
εικόνα του χρήστη zpz1969

zpz1969

Δυστυψως μεχρι το 2019 το καλυτερο κομματι ειναι κλειστο. Παντως οταν δεις αυτο λες οτι ο Ελγιν ηταν για τα ψιλολογια. Ειναι τρομερο πως εχουν κλεψει ολοκληρα οικοδομηματα της αρχαιας Ελλαδας ή της Αιγυπτου ή της Λατινικης Αμερικης!

08/12/2021

εικόνα του χρήστη xaroula1

xaroula1

Υπάρχει κάποια μέρα που το μουσείο της Περγάμου ειναι δωρεάν για το κοινό;

08/12/2021

Απάντηση

Αφήστε στο σχολιό σας