Κεντρική Ευρώπη > Βερολίνο > Πύλη του Βρανδεμβούργου

Πύλη του Βρανδεμβούργου Βερολίνο

Brandenburger Tor

Είναι μια μνημειώδης πύλη του 18ου αιώνα που συμβολίζει την ειρήνη. Μετά την πτώση του τοίχους του Βερολίνου η πύλη του Βρανδεμβούργου έχει γίνει σύμβολο της ενωμένης Γερμανίας.

Σχεδιάστηκε από τον Carl Hard επί βασιλείας του αυτοκράτορα Γουλιέλμου του Β΄. Η πύλη έχει μήκος 65,5μ και ύψος 28μ. Το σχέδιο της βασίστηκε στα προπύλαια της ακρόπολης των Αθηνών και κατασκευάστηκε μεταξύ του 1698-1791. Οι διακοσμήσεις της αναπαριστούν σκηνές από την ελληνική μυθολογία και χρειάστηκαν επί πλέον 4 χρόνια για να ολοκληρωθούν. Το 4τροχο άρμα της νίκης στην κορυφή της πύλης κατασκευάστηκε το 1793 από τον Johann Gottfried Schadow. To μπρούτζινο αυτό άρμα οδηγείται από την θεά της ειρήνης. Το 1806 ο Ναπολέων νίκησε τα πρωσικά στρατεύματα στη μάχη του Jena-Auerstedt και διέταξε το άρμα να μεταφερθεί από το Βερολίνο στο Παρίσι αλλά μετά τη μάχη του Βατερλώ το άγαλμα επέστρεψε θριαμβευτικά στο Βερολίνο και από σύμβολο ειρήνης έγινε σύμβολο νίκης.

Η πύλη του Βρανδεμβούργου μετά το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο βρέθηκε ακριβώς στο σύνορο ανατολικού και δυτικού Βερολίνου αλλά πέρασε στη Ρωσική πλευρά. Το 1958 η πύλη ανακαινίστηκε από το Ανατολικό Βερολίνο και το Δυτικό Βερολίνο χρηματοδότησε την ανακατασκευή του αγάλματος. Με την πτώση του τείχους, πλήθος κόσμου έφτασε στην πύλη για να πανηγυρίσει στο μέρος που ως τότε ήταν ένα απομονωμένο σημείο της πόλης. Το μνημείο ανακαινίστηκε το 2001 και ξαναδιατέθηκε στο κοινό το 2002.

Πρόσβαση

Μικρή απόσταση από τους σταθμούς Bundestag (U55) και Brandenburger Tor(U και S1, S2 & S25)

dimis

Καλυτερα να την επισκεφθειτε το βραδυ!Οπου αναβουν και τα φωτα!

08/12/2021

Απάντηση
εικόνα του χρήστη Merlo77

Merlo77

Το βραδυ ειναι φανταστικη..μουσικες απο σαξόφωνο και χριστουγεννιάτικα στολιδια την αναδεικνύουν ακομη περισσότερο!

08/12/2021

Απάντηση
εικόνα του χρήστη stratispla

stratispla

https://www.youtube.com/watch?v=epuGk1mJ52g

14/10/2017

Απάντηση
εικόνα του χρήστη stratispla

stratispla

https://www.youtube.com/watch?v=Ekef5tFqI8s

14/10/2017

Απάντηση

Αφήστε στο σχολιό σας