Ίστ Σάιντ Γκάλερι Βερολίνο

Eastside Gallery

Η Ίστ Σάιντ Γκάλερι (East Side Gallery) είναι ένα κομμάτι του τείχους του Βερολίνου, μήκους 1,3 χιλιομέτρων κατά μήκος της οδού Mühlenstrasse στην περιοχή του πρώην ανατολικού Βερολίνου.

Είναι η μεγαλύτερη και μακροβιότερη έκθεση σε ανοιχτό χώρο στον κόσμο με 105 τοιχογραφίες στο σύνολο. Πρόκειται για έργα καλλιτεχνών αμέσως μετά την πτώση του τείχους που έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό την εκδήλωση της χαράς και το αίσθημα απελευθέρωσης εκείνων των ημερών.

Οι τοιχογραφίες ως μέσο έκφρασης και προσέλκυσης τουριστών ήταν διαδεδομένη αλλά με διάσπαρτες τοιχογραφίες και μόνο στη δυτική μεριά του τείχους. Η δημιουργία των καλλιτεχνών στην ανατολική μεριά μετά την πτώση, μετέτρεψε το τσιμέντο σε μια συνεχή δήλωση ελευθερίας και συμφιλίωσης.

Από τις πιο γνωστές δημιουργίες είναι το “mortal kiss” που απεικονίζει τον Erich Honecker, γενικό γραμματέα του κομμουνιστικού κόμματος της Ανατολικής Γερμανίας να δίνει ένα φιλί στο στόμα με τον Leonid Brezhnev, γενικό γραμματέα του κομμουνιστικού κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης, ή το έργο “Trabi” της Birgit Kinder, που απεικονίζει το γνωστό αυτοκίνητο των ανατολικογερμανών Trabant, να σπάει το Τείχος.

Πολλές από τις τοιχογραφίες αποτελούν θέματα για καρτ-ποστάλ. Η έκθεση με τις τοιχογραφίες, ένα μείγμα από πολιτικά θέματα, γκράφιτι και υπερρεαλιστικά θέματα, εκτείνεται από το Oberbaum Brücke έως το Ostbahnhof.

Η Ίστ Σάιντ Γκάλερι θεωρείται πλέον πολιτιστική κληρονομιά και σε διάφορα κομμάτια της γίνονται εργασίες αποκατάστασης λόγω του ότι τα έργα βρίσκονται εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες.

Πρόσβαση

Με λεωφορείο: γραμμές 347,Ν1 με S-Bahn: γραμμές S3, S5, S7, S75 με U-Bahn: γραμμή U1 και με τραμ: γραμμές Μ10, Μ13

Αφήστε στο σχολιό σας