Ταξιδολόγιο - Travel Social Network
Βερολίνο - Πανοραμική πλατεία Gendarmenmarkt

Βερολίνο

Γερμανία
Μοιράσου το
Βερολίνο - Ίστ Σάιντ Γκάλερι Ίστ Σάιντ Γκάλερι
Eastside Gallery
Η Ίστ Σάιντ Γκάλερι (East Side Gallery) είναι ένα κομμάτι του τείχους του Βερολίνου, μήκους 1,3 χιλιομέτρων κατά μήκος της οδού Mühlenstrasse στην περιοχή του πρώην ανατολικού Βερολίνου.

Είναι η μεγαλύτερη και μακροβιότερη έκθεση σε ανοιχτό χώρο στον κόσμο με 105 τοιχογραφίες στο σύνολο. Πρόκειται για έργα καλλιτεχνών αμέσως μετά την πτώση του τείχους που έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό την εκδήλωση της χαράς και το αίσθημα απελευθέρωσης εκείνων των ημερών.

Οι τοιχογραφίες ως μέσο έκφρασης και προσέλκυσης τουριστών ήταν διαδεδομένη αλλά με διάσπαρτες τοιχογραφίες και μόνο στη δυτική μεριά του τείχους. Η δημιουργία των καλλιτεχνών στην ανατολική μεριά μετά την πτώση, μετέτρεψε το τσιμέντο σε μια συνεχή δήλωση ελευθερίας και συμφιλίωσης.

Από τις πιο γνωστές δημιουργίες είναι το “mortal kiss” που απεικονίζει τον Erich Honecker, γενικό γραμματέα του κομμουνιστικού κόμματος της Ανατολικής Γερμανίας να δίνει ένα φιλί στο στόμα με τον Leonid Brezhnev, γενικό γραμματέα του κομμουνιστικού κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης, ή το έργο “Trabi” της Birgit Kinder, που απεικονίζει το γνωστό αυτοκίνητο των ανατολικογερμανών Trabant, να σπάει το Τείχος.

Πολλές από τις τοιχογραφίες αποτελούν θέματα για καρτ-ποστάλ. Η έκθεση με τις τοιχογραφίες, ένα μείγμα από πολιτικά θέματα, γκράφιτι και υπερρεαλιστικά θέματα, εκτείνεται από το Oberbaum Brücke έως το Ostbahnhof.

Η Ίστ Σάιντ Γκάλερι θεωρείται πλέον πολιτιστική κληρονομιά και σε διάφορα κομμάτια της γίνονται εργασίες αποκατάστασης λόγω του ότι τα έργα βρίσκονται εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες.

Πρόσβαση: Με λεωφορείο: γραμμές 347,Ν1 με S-Bahn: γραμμές S3, S5, S7, S75 με U-Bahn: γραμμή U1 και με τραμ: γραμμές Μ10, Μ13
Ιστοσελίδα: http://www.eastsidegallery.com/
αρέσει σε 2 ταξιδολογίτες

Που να μείνετε

ψάχνετε για ξενοδοχεία κοντά σε "Ίστ Σάιντ Γκάλερι"; δείτε τις καλύτερες επιλογές »

Έχεις κάποια όμορφη φωτογραφία

που να περιλαμβάνει το αξιοθέατο "Ίστ Σάιντ Γκάλερι"; επιλογή φωτογραφίας »

Ερωτήσεις & Σχόλια

μοιράσου την εμπειρία σου με την κοινότητα, τι σου άρεσε ή τι δεν σου άρεσε; γράψε το σχόλιο σου »
Δωρεάν τουριστικός οδηγός «Βερολίνο»
Κατέβασε τον οδηγό σε pdf και αποθήκευσε την στο tablet ή στο smartphone ή εκτύπωσε την σε ένα πρακτικό booklet.

Άλλα αξιοθέατα

Βερολίνο - Πύλη του Βρανδεμβούργου Βερολίνο - Ζωολογικός Κήπος του Βερολίνου Βερολίνο - Καθεδρικός του Βερολίνου Βερολίνο - Γερμανικό Κοινοβούλιο «Ράιχσταγκ» Βερολίνο - Μουσείο της Περγάμου Βερολίνο - Τείχος του Βερολίνου Βερολίνο - Νησί των Μουσείων Βερολίνο - Μνημείο του Ολοκαυτώματος Βερολίνο - Πλατεία «Αλεξάντερπλατζ» Βερολίνο - Σημείο Ελέγχου Τσάρλι Βερολίνο - Πλατεία «Ποτσντάμερ Πλατς» Βερολίνο - Ανάκτορο Σαρλότενμπουργκ Βερολίνο - Ναός της Μνήμης του Αυτοκράτορα Γουλιέλμου Βερολίνο - Πλατεία «Μπέμπελ Πλατς» Βερολίνο - Νικολάι Φίρτελ Βερολίνο - Κόκκινο Δημαρχείο Βερολίνο - Ίστ Σάιντ Γκάλερι Βερολίνο - Μουσεία για παιδιά στο Βερολίνο Βερολίνο - Φεστιβάλ Ομοφυλοφύλων CSD Βερολίνο - Λίμνη «Schlachtensee» Βερολίνο - Γερμανικό Μουσείο Τεχνολογίας Βερολίνο - Μουσείο Στάζι Βερολίνο - Μουσείο Σχεδιασμού «Αρχείο Μπάουχαους» Βερολίνο - Μουσείο της Επικοινωνίας Βερολίνου Βερολίνο - Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου Βερολίνο - Μουσείο Καθημερινής Ζωής της Ανατολικής Γερμανίας Βερολίνο - Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στον πρώην Σιδηροδρομικό Σταθμό του Αμβούργου Βερολίνο - Μαντάμ Τισό Βερολίνου Βερολίνο - Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Βερολίνου Βερολίνο - Τηλεοπτικός πύργος Βερολίνου «Φέρνσετουρμ» Βερολίνο - Ανάκτορο «Σανσουσί» στο Πότσδαμ