Ελλάδα > Χαλκιδική > Άφυτος
Ή Άφυτος βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της χερσονήσου της Κασσάνδρας, βόρεια της Καλλιθέας και νότια της Νέας Φώκαιας. Χαρακτηρίζεται ως το πέτρινο μπαλκόνι της Χαλκιδικής, καθώς το χωριό είναι χτισμένο σε έναν απότομο βράχο προσφέροντας καταπληκτική θέα προς τον Τορωναίο κόλπο.
Στην αρχαιότητα η Άφυτος ονομαζόταν Αφύτης και ήταν μια από τις σημαντικότερες πόλεις της χερσονήσου της Παλλήνης (σημερινή Κασσάνδρα). Η ιστορία του χωριού μετράει πολλούς αιώνες, χαρακτηριστικά αναφέρεται στα κείμενα του φιλοσόφου Αριστοτέλη, του ιστορικού Ηροδότου και του Αθηναίου στρατηγού Θουκυδίδη. Αναμφισβήτητα σημεία αναφοράς ιερό του Διονύσου από τον 8ο αιώνα π. Χ. και ο ναός του Άμμωνα Δία συνέβαλαν στην εξάπλωση της φήμης της πόλης κατά τα αρχαϊκά και κλασικά χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο ιερά βρίσκονται στην Καλλιθέα, όμως τότε ανήκαν στην επικράτεια της Αφύτιος.
H Άφυτος θεωρείται το πιο γραφικό παραθαλάσσιο χωριό της Χαλκιδικής, με στενά δρομάκια και πανέμορφα παραδοσιακά σπίτια. Το μεγαλύτερο μέρος της Αφύτου είναι πλακόστρωτο και, σε συνδυασμό με τα πέτρινα σπίτια και τα γραφικά καλντερίμια, δίνουν την εντύπωση στον επισκέπτη ότι βρίσκεται σε νησί.
Η τουριστική ανάπτυξη της Αφύτου είναι ιλιγγιώδης και διαθέτει φημισμένα εστιατόρια και ταβέρνες, πολλά καταστήματα, καφετέριες και μπαρ. Οι επισκέπτες εδώ βλέπουν την παραδοσιακή όψη της Χαλκιδικής, απολαμβάνουν τη θέα και τη θάλασσα, ενώ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται από τοπικούς συλλόγους.
crazymech
08/12/2021
Απάντησηvasilis
08/12/2021
ΑπάντησηΑφήστε στο σχολιό σας