Ταξιδολόγιο - Travel Social Network
Χαλκιδική - Ακτογραμμή σε Βουρβουρού, Σιθωνία

Χαλκιδική

Ελλάδα
Μοιράσου το
Χαλκιδική - Παλιούρι Παλιούρι
Χαλκιδικής
Στο νοτιότερο άκρο της χερσονήσου της Κασσάνδρας, σε απόσταση 120 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη, βρίσκεται το χωριό Παλιούρι, ένα ήσυχο και παραδοσιακό χωριό. Είναι χτισμένο σε ύψωμα αμφιθεατρικά προς τον Τορωναίο κόλπο και περιβάλλεται πευκόδασος. Στο σημερινό Παλιούρι εικάζεται ότι υπήρχε αρχαία πόλη με το όνομα Θέραμβος, κάτι που επιβεβαιώνεται από αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής, ενώ η πόλη αναφέρεται και από τον Ηρόδοτο. Σύμφωνα με τον τελευταίο, η πόλη στρατολογήθηκε βίαια από τον Ξέρξη και πιθανολογείται ότι για αυτό το λόγο δεν υπάρχουν αναφορές από μεταγενέστερους συγγραφείς. Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας ήταν ένα από τα 12 χωριά που αποτελούσαν το βακούφι του Γκαζανφέρ Αγά και οι κάτοικοι του χωριού συμμετείχαν στην Επανάσταση του 1821. Η ονομασία του σημερινού χωριού οφείλεται στα παλιούρια, που είναι αγκαθωτοί θάμνοι που χρησιμοποιούνταν παλιότερα για την περίφραξη των σπιτιών. Αποτελεί έδρα του Δήμου Παλλήνης και διαθέτει όλες τις σύγχρονες υποδομές φιλοξενίας και εξυπηρέτησης των επισκεπτών, που δέχεται κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Το χωριό διατηρεί ακόμη τον παραδοσιακό χαρακτήρα του με πολλά στενά δρομάκια και περιλαμβάνει πολλά σπίτια με αρχιτεκτονική του 19ου αιώνα. Τέλος, αν βρεθείτε εκεί, μην παραλείψετε να προμηθευτείτε μέλι και ελαιόλαδο, προϊόντα για τα οποία φημίζεται το Παλιούρι.
αρέσει σε 3 ταξιδολογίτες

Που να μείνετε

ψάχνετε για ξενοδοχεία κοντά σε "Παλιούρι"; δείτε τις καλύτερες επιλογές »

Έχεις κάποια όμορφη φωτογραφία

που να περιλαμβάνει το αξιοθέατο "Παλιούρι"; επιλογή φωτογραφίας »

Ερωτήσεις & Σχόλια

μοιράσου την εμπειρία σου με την κοινότητα, τι σου άρεσε ή τι δεν σου άρεσε; γράψε το σχόλιο σου »
Χαλκιδική » Παλιούρι
Το Παλιούρι είναι ένας υπέροχος προορισμός, που συνδυάζει το γαλάζιο με το πράσινο. Βρέχεται και από τις τρεις πλευρές του από θάλασσα, καθώς βρίσκεται στο ακρωτήρι του πρώτου ποδιού της Χαλκιδικής. Υπάρχουν σημεία που υπάρχει απόλυτη γαλήνη (Κάνιστρο/Άγιος Νικόλαος,Πευκόδασος και Άγιος Κωνσταντίνος,λιμανάκι Αμπάρα) και άλλα που κατακλύζονται από κόσμο όπως τα beach bars στην παραλία Ξενία/Χρούσω. Το 15Αύγουστο πραγματικά το χωριό γεμίζει από τουρίστες, καθώς υπάρχει πανηγύρι που στήνεται στην πλατεία του χωριού.Μάλιστα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η επικράτηση του εθίμου "σταρόγαλα",στο οποίο μπορεί να συμμετέχει ο καθένας. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στο παρακάτω σύνδεσμο:https://www.youtube.com/watch?v=MERNS_EHF9c. Εννοείται ότι το Παλιούρι, μπορείτε να το επισκεφτείτε οποιαδήποτε θερινή περίοδο επιθυμείτε. Θα απολαύσετε όλα τα τοπία του και θα ενθουσιαστείτε και με την φιλοξενία του κόσμου. Υπάρχουν άπειρα καταλύματα και χώροι εστίασης!
7 χρόνια πριναπάντηση μου αρέσει!
Χαλκιδική » Παλιούρι
Το beach bar "Λευκή Αμμος", δίπλα ακριβώς στο κάμπινγκ του Παλιουρίου.Εκεί που το πράσινο των πεύκων γίνεται ένα με το απέραντο γαλάζιο της μαγευτικής θάλάσσας του Παλιουρίου και το κατάλευκο της αμμουδιάς, προσφέρει στους επισκέπτες του,μόνο στιγμές χαλάρωσης και απόλυτης φυγής απο την καθημερινότητα!


9 χρόνια πριναπάντηση μου αρέσει!
Χαλκιδική » Παλιούρι
Eξαιρετική η παράλία όπου βρίσκεται το μπαρ "Ναυαγός", αλλά και το μπαρ του ξενοδοχείου "Πόρτο Βαλίτσα". Την μέρα το τοπίο και η θέα είναι μαγευτικά, το βράδυ είναι εξαιρετικά ρομαντικό το περιβάλλον. Το συγκεκριμένο μπαρ φιλοξενεί όλο το καλοκαίρι πολιτιστικά δρώμενα (εκθέσεις ζωγραφικής κ.α)
10 χρόνια πριναπάντηση μου αρέσει!
Δωρεάν τουριστικός οδηγός «Χαλκιδική»
Κατέβασε τον οδηγό σε pdf και αποθήκευσε την στο tablet ή στο smartphone ή εκτύπωσε την σε ένα πρακτικό booklet.

Άλλα αξιοθέατα

Χαλκιδική - Παραλίες της Χαλκιδικής Χαλκιδική - Άφυτος Χαλκιδική - Σπήλαιο των Πετραλώνων Χαλκιδική - Αρναία Χαλκιδική - Νικήτη Χαλκιδική - Ταξιάρχης Χαλκιδική - Γαλάτιστα Χαλκιδική - Συκιά Χαλκιδική - Παρθενώνας Χαλκιδική - Παλιούρι Χαλκιδική - Αρχαία Όλυνθος Χαλκιδική - Αρχαία Στάγειρα Χαλκιδική - Ιερό Άμμωνα Δία Χαλκιδική - Φεστιβάλ Σάνη Χαλκιδική - Φεστιβάλ Κασσάνδρας Χαλκιδική - Πολύγυρος Χαλκιδική - Άγιος Νικόλαος Χαλκιδική - Εκκλησίες και Μοναστήρια στη Χαλκιδική