Ελλάδα > Χαλκιδική

Χαλκιδική

(Πληθυσμός: 105908)

Νοτιοδυτικά της Θεσσαλονίκης, στην κεντρική Μακεδονία, βρίσκεται η χερσόνησος της Χαλκιδικής. Το ιδιαίτερο σχήμα της θυμίζει τρία δάχτυλα, που καταλήγουν σε τρεις μικρότερες χερσονήσους: την Κασσάνδρα, τη Σιθωνία και τον Άθω. Είναι ένας τόπος με σπάνιες φυσικές ομορφιές, κρυστάλλινες παραλίες και χωριά με αξιόλογη αρχιτεκτονική . Τόσο τα παράλια των χερσονήσων, όσο και η ορεινή ενδοχώρα της, αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες, από την Ελλάδα και από το εξωτερικό, όλες τις εποχές του χρόνου. Η Χαλκιδική είναι ένα μέρος που απευθύνεται σε όλα τα ενδιαφέροντα και τις διαθέσεις, χάρη στις άψογα οργανωμένες τουριστικές υποδομές της.

photo:Andrew Zorin / CC BY-SA 3.0
Χαλκιδική 0

Στη χερσόνησο της Χαλκιδικής παρουσιάζονται πολλά τοπικά μικροκλίματα που σχετίζονται με το υψόμετρο αλλά και την απόσταση της κάθε περιοχής από τη θάλασσα. Στις παράκτιες περιοχές το κλίμα είναι παραθαλάσσιο μεσογειακό με υγρούς ήπιους χειμώνες και σχετικά δροσερά καλοκαίρια. Σε περιοχές που βρίσκονται πιο μακρυά από τη θάλασσα χαρακτηρίζεται χερσαίο μεσογειακό και στις πιο ορεινές περιοχές της βόρειας Χαλκιδικής παρατηρούνται στοιχεία υγρού ηπειρωτικού κλίματος.

 

Τους καλοκαιρινούς μήνες οι βροχοπτώσεις είναι λιγότερες και τοπικές, δεν παρατηρούνται πολύ ισχυροί άνεμοι, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες των παράκτιων περιοχών μετριάζονται από τη θαλάσσια αύρα. Το χειμώνα παρατηρούνται χαμηλές θερμοκρασίες, αρκετές βροχοπτώσεις, αλλά και χιονοπτώσεις που δεν είναι σπάνιες ιδιαίτερα στο βόρειο και ορεινό τμήμα της χερσονήσου της Χαλκιδικής

 

Αξιοθέατα - Που να πάτε

Τύποι Αξιοθεάτου