Ταξιδολόγιο - Travel Social Network
Χαλκιδική - Ακτογραμμή σε Βουρβουρού, Σιθωνία

Χαλκιδική

Ελλάδα
Μοιράσου το
Χαλκιδική - Ιερό Άμμωνα Δία Ιερό Άμμωνα Δία
Βρίσκεται στη χερσόνησο Κασάνδρα, δίπλα στο χωριό Καλλιθέα και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής. Αποκαλύφθηκε τυχαία το 1969, με αφορμή την ανέγερση ενός ξενοδοχείου. Η ανασκαφές που συνεχίστηκαν τα επόμενα χρόνια και έδειξαν ότι στη θέση αυτή ιδρύθηκε κατά το Δεύτερο μισό του 8ου αιώνα π.Χ., από Ευβοείς αποίκους της πόλης Αφύτις, ιερό του Διονύσου που λατρευόταν μαζί με τις Νύμφες στο σπήλαιο κάτω από το βράχο, στη νοτιοδυτική πλευρά του χώρου. Στην επίπεδη επιφάνεια, στο βόρειο τμήμα του χώρου ιδρύθηκε γύρω στον 4ο αιώνα π.Χ. ιερό του αιγυπτιακής προέλευσης θεού, Άμμωνα Δία και δίπλα του και το δεύτερο μισό του 4ου αιώνα π.Χ., χτίστηκε περίπτερος ναός δωρικού ρυθμού. Στα ρωμαϊκά χρόνια (1ος - 2ος αιώνας μ.Χ.) ο ναός μετασκευάστηκε και με το υλικό του χτίστηκαν στη νότια στενή πλευρά του δύο κερκίδες, ενώ μεταξύ τους, επάνω στον παλιότερο βωμό, κατασκευάστηκε ένας άλλος, μικρότερος. Την εποχή των διαδόχων του Μ. Κωνσταντίνου καταστράφηκε οριστικά, ενώ τμήμα παλαιοχριστιανικού λουτρού που ανέδειξαν οι ανασκαφές, δείχνουν ότι χρησιμοποιήθηκε ως χώρος λατρείας κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες, αλλά και στη μεσοβυζαντινή περίοδο. Γνώρισε την εγκατάλειψη και έπειτα την λιθολόγηση από μοναχούς της ρωσικής μονής Παντελεήμονος του Αγίου Όρους, της οποίας μετόχι έγινε η περιοχή, ενώ πολλά από τα αρχαιολογικά ευρήματα του ναού, φυλάσσονται στη μονή αυτή.
αρέσει σε 3 ταξιδολογίτες

Που να μείνετε

ψάχνετε για ξενοδοχεία κοντά σε "Ιερό Άμμωνα Δία"; δείτε τις καλύτερες επιλογές »

Έχεις κάποια όμορφη φωτογραφία

που να περιλαμβάνει το αξιοθέατο "Ιερό Άμμωνα Δία"; επιλογή φωτογραφίας »

Ερωτήσεις & Σχόλια

μοιράσου την εμπειρία σου με την κοινότητα, τι σου άρεσε ή τι δεν σου άρεσε; γράψε το σχόλιο σου »
Χαλκιδική » Ιερό Άμμωνα Δία
Τα ερείπια ενός από τους σημαντικότερους τόπους λατρείας του Δία στην αρχαιότητα, κτισμένου τον 4ο αιώνα σε δωρικό ρυθμό, στην Καλλίθεα και το σύστήνω να πάτε να το δείτε αν βρεθείτε κοντά . :)
9 χρόνια πριναπάντηση μου αρέσει!
Δωρεάν τουριστικός οδηγός «Χαλκιδική»
Κατέβασε τον οδηγό σε pdf και αποθήκευσε την στο tablet ή στο smartphone ή εκτύπωσε την σε ένα πρακτικό booklet.

Άλλα αξιοθέατα

Χαλκιδική - Παραλίες της Χαλκιδικής Χαλκιδική - Άφυτος Χαλκιδική - Σπήλαιο των Πετραλώνων Χαλκιδική - Αρναία Χαλκιδική - Νικήτη Χαλκιδική - Ταξιάρχης Χαλκιδική - Γαλάτιστα Χαλκιδική - Συκιά Χαλκιδική - Παρθενώνας Χαλκιδική - Παλιούρι Χαλκιδική - Αρχαία Όλυνθος Χαλκιδική - Αρχαία Στάγειρα Χαλκιδική - Ιερό Άμμωνα Δία Χαλκιδική - Φεστιβάλ Σάνη Χαλκιδική - Φεστιβάλ Κασσάνδρας Χαλκιδική - Πολύγυρος Χαλκιδική - Άγιος Νικόλαος Χαλκιδική - Εκκλησίες και Μοναστήρια στη Χαλκιδική