Νότια Ευρώπη > Λισαβόνα > Λεωφόρος της Ελευθερίας

Λεωφόρος της Ελευθερίας Λισαβόνα

Avenida da Liberdade

Η Λεωφόρος της Ελευθερίας είναι η κεντρικότερη λεωφόρος της Λισαβόνας, έχει ένα μεγάλο πεζοδρόμιο και είναι διακοσμημένη με κήπους και δέντρα.

 

Μνημειώδης λεωφόρος στο κέντρο της Πορτογαλικής πρωτεύουσας

Στη νοτιοανατολική της πλευρά της βρίσκεται η πλατεία Restauradores που είναι αφιερωμένη στην αποκατάσταση της ανεξαρτησίας στην Πορτογαλία το 1640, μετά από 60 χρόνια Ισπανικής κατοχής. Ο οβελίσκος στο κέντρο της πλατείας, έχει τα ονόματα και της ημερομηνίες των μαχών, κατά τη διάρκεια του πολέμου. Στη βορειοδυτική πλευρά της λεωφόρου θα βρείτε την κυκλική πλατεία Marquis of Pombal Square και πίσω της το πάρκο Eduardo VII. Το πάρκο αυτό έλαβε το όνομα του από των Edward VII βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος επισκέφτηκε την Πορτογαλία το 1902 για να ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

 

Ιστορικά κτίρια επί της λεωφόρου

Καθώς διασχίζετε τη λεωφόρο, θα συναντήσετε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα κτήρια της Πορτογαλικής αρχιτεκτονικής που ανάγονται στην περίοδο από τα τέλη τα 19ου αιώνα μέχρι της αρχές του 21ου. Μεταξύ αυτών, πολλά καταστήματα, θέατρα και γραφεία εταιριών.

 

Η ιδιαίτερη διακόσμηση με ψηφιδωτά

Ο πεζόδρομος της Λεωφόρου της Ελευθερίας ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη ψηφιδωτή διακόσμησή του, καθώς είναι στρωμένος με τετράγωνα κομμάτια άσπρου και μαύρου μαρμάρου που δομούν παραδοσιακά ψηφιδωτά μοτίβα και σχέδια. Ενώ, στο κέντρο της δεσπόζει ένα μεγάλο μνημείο για τους πεσόντες του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου που κατασκευάστηκε το 1931.

Πρόσβαση

Κατα μήκος της λεωφόρου υπάρχει η στάση Avenida (μπλε γραμμή) ενώ στης δύο πλατείες θα βρείτε της στάσεις Restauradores (μπλε γραμμή) και Marquês de Pombal (μπλε και κίτρινη γραμμή).

pescadito

Πραγματικά το τέλειο μέρος για ηλιόλουστη φθινοπωρινή βόλτα (μιας και εδώ το φθινόπωρο παραμένει ηλιόλουστο!) Τα Σαββατοκύριακα στα πεζοδρόμια απλώνουν την πραμάτεια τους παλαιοπώληδες. συλλέκτες και μικροπωλητές. Εδώ γίνονται και οι πορείες διαμαρτυρίας όταν οι Πορτογάλοι έχουν Greve Geral! (=γενική απεργία). Αν βρεθείτε εκεί σε τέτοια περίσταση και είστε Έλληνας ή Ελληνίδα μη διστάσετε να το αποκαλύψετε... θα έχετε την τιμητική σας!

08/12/2021

Απάντηση

Αφήστε στο σχολιό σας