Νότια Ευρώπη > Λισαβόνα > Λεωφόρος της Ελευθερίας

Λεωφόρος της Ελευθερίας Λισαβόνα

Avenida da Liberdade

Η Λεωφόρος της Ελευθερίας είναι η κεντρικότερη λεωφόρος της Λισαβόνας, έχει ένα μεγάλο πεζοδρόμιο, διακοσμημένη με κήπους. Στην νοτιοανατολική της πλευρά βρίσκεται η πλατεία Restauradores που είναι αφιερωμένη στην αποκατάσταση της ανεξαρτησίας στην Πορτογαλία το 1640, μετά από 60 χρόνια Ισπανικής κατοχής. Ο οβελίσκος στο κέντρο της πλατείας, έχει τα ονόματα και της ημερομηνίες των μαχών, κατά την διάρκεια του πολέμου. Στην βορειοδυτική πλευρά της λεωφόρου θα βρείτε την κυκλική πλατεία Marquis of Pombal Square και πίσω της το πάρκο Eduardo VII που πήρε το όνομα του από των Edward VII του Ηνωμένου Βασιλείου, που επισκέφτηκε την Πορτογαλία το 1902 για να ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Επί της λεωφόρου θα βρείτε κάποια από τα πιο ενδιαφέροντα κτήρια της Πορτογαλικής αρχιτεκτονικής από τα τέλη τα 19ου αιώνα μέχρι της αρχές του 21ου όπως θέατρα, καταστήματα και γραφεία εταιριών. Ο πεζόδρομος της λεωφόρου είναι στρωμένος με το παραδοσιακό πορτογαλικό πεζοδρόμιο που απεικονίζει μνημεία και αγάλματα σημαντικών προσωπικοτήτων της Πορτογαλίας. Το 1931 εγκαινιάστηκε και ένα μεγάλο μνημείο για τους πεσόντες του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Πρόσβαση

Κατα μήκος της λεωφόρου υπάρχει η στάση Avenida (μπλε γραμμή) ενώ στης δύο πλατείες θα βρείτε της στάσεις Restauradores (μπλε γραμμή) και Marquês de Pombal (μπλε και κίτρινη γραμμή).

pescadito

Πραγματικά το τέλειο μέρος για ηλιόλουστη φθινοπωρινή βόλτα (μιας και εδώ το φθινόπωρο παραμένει ηλιόλουστο!) Τα Σαββατοκύριακα στα πεζοδρόμια απλώνουν την πραμάτεια τους παλαιοπώληδες. συλλέκτες και μικροπωλητές. Εδώ γίνονται και οι πορείες διαμαρτυρίας όταν οι Πορτογάλοι έχουν Greve Geral! (=γενική απεργία). Αν βρεθείτε εκεί σε τέτοια περίσταση και είστε Έλληνας ή Ελληνίδα μη διστάσετε να το αποκαλύψετε... θα έχετε την τιμητική σας!

08/12/2021

Απάντηση

Αφήστε στο σχολιό σας