Πύργος Μπελέμ Λισαβόνα

Torre de Belém

Μνημείο αφιερωμένο στις ανακαλύψεις του Βάσκο Ντα Γκάμα

Είναι ένα μνημείο - σύμβολο της Εποχής των Μεγάλων Ανακαλύψεων της Πορτογαλίας. Ο Πύργος Μπελέμ χτίστηκε το 1515 προς τιμήν του μεγάλου εξερευνητή Βάσκο ντα Γκάμα, αποτελώντας ένα τμήμα των οχυρωματικών έργων της Λισαβόνας. Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Francisco de Arruda, ο οποίος είχε εργαστεί αρχικά σε οχυρώσεις στο Μαρόκο και για το λόγο αυτό στην κατασκευή του οχυρού υπάρχουν πολλές μαυριτανικές επιρροές.

 

Βασικό τμήμα των οχυρώσεων της Λισαβόνας

Το φρούριο - κόσμημα βρίσκεται στη δεξιά όχθη του ποταμού Τάγου, απέναντι από την παραλία στο Restero. Από το 1520, που τελείωσε η κατασκευή του, παραμένει ένα από τα ομορφότερα δείγματα στρατιωτικής αρχιτεκτονικής στον κόσμο. Το Torre de Belem ήταν ένα σημαντικό μέρος των αμυντικών γραμμών στις εκβολές του ποταμού Τάγου, παρέχοντας διασταυρούμενα πυρά με το φρούριο του Sao Sebastiao da Caparica στη νότια όχθη.

 

Εξαίσια αρχιτεκτονική ενός μνημείου της UNESCO

Το οικοδόμημα ξεχωρίζει για τις μανουελινές γραμμές αρχιτεκτονικής, ενώ αποτελείται από ένα τετράγωνο πύργο που θυμίζει μεσαιωνικά κάστρα και ένα πολυγωνικό προμαχώνα, με πολεμίστρες που φθάνουν σχεδόν μέχρι επίπεδο της θάλασσας. Ο Πύργος του Μπελέμ κατασκευάστηκε μαζί με το Μοναστήρι των Ιερονυμητών και είναι δύο μνημεία που βρίσκονται στη λίστα των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.  Χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται τον πύργο σε ετήσιο επίπεδο, θαυμάζουν το εσωτερικό του και απολαμβάνουν την εκπληκτική πανοραμική θέα προς τη Λισαβόνα και τον ποταμό Τάγο.

 

pescadito

Αγαπητοί συνταξιδολογήτες καλός ο πύργος δε λέω, μνημείο της UNESCO άλλωστε... Επιτρέψτε μου όμως να πω ότι στο Μπελέμ όλα τα λεφτά είναι τα πορτογαλικά "μπουγατσάκια" ή αλλιώς Pastéis de Belém!!!! Μιλάμε αποθέωση!!! Η ουρά στο ομώνυμο μαγαζί για πολλές ώρες της ημέρας φτάνει στο πεζοδρόμιο. Σταματώ εδώ! Δεν περιγράφω άλλο!!!!

08/12/2021

Απάντηση

Αφήστε στο σχολιό σας