Βόρεια Ευρώπη > Λονδίνο > Ανάκτορα του Ουεστμίνστερ και Μπίγκ Μπέν

Ανάκτορα του Ουεστμίνστερ και Μπίγκ Μπέν Λονδίνο

Palace of Westminster & Big Ben

Τα Ανάκτορα του Ουέστμινστερ στεγάζουν το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου και σε αυτά συνεδριάζουν η Βουλή των Λόρδων και η Βουλή των Κοινοτήτων. Δεσπόζουν  στην όχθη του Τάμεση στο κέντρο του Λονδίνου. Τα ανάκτορα μαζί με τον Πύργο του Ρολογιού των Ανακτόρων, το γνωστό "Μπιγκ Μπεν", είναι μία ιδιαίτερα χαρακτηριστική εικόνα που δομεί το απόλυτο σήμα κατατεθέν της πόλης.

 

Το αρχικό κτίριο των ανακτόρων "παλιά ανάκτορα" που χρονολογούνταν από τον 11ο αιώνα, καταστράφηκαν από μια μεγάλη πυρκαγιά το 1834. Ανάμεσα στα 96 σχέδια που προτάθηκαν για κατασκευή,  κέρδισε το νεογοτθικό σχέδιο του Σερ Τσαρλς Μπάρι που διατηρούσε ως ένα βαθμό το αρχικό ύφος του κτίσματος. Η κατασκευή των νέων Ανακτόρων του Ουεστμίνστερ ολοκληρώθηκε το 1870. Σήμερα, είναι ένα από τα κέντρα της πολιτικής ζωής του Ηνωμένου Βασιλείου και έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

 

Ο Πύργος του Ρολογιού με ύψος 96,3 μέτρα βρίσκεται στην άκρη των ανακτόρων και ονομάζεται "Μπιγκ Μπεν" (Μεγάλη Καμπάνα). Το όνομά του προκύπτει από την τεράστια καμπάνα που φιλοξενεί η οποία ζυγίζοντας 13,8 τόνους είναι η τρίτη μεγαλύτερη της Βρετανίας. Το επιβλητικό ρολόι του πύργου είναι το μεγαλύτερο σε παγκόσμιο επίπεδο και λειτουργεί αδιάκοπα από τις 7 Σεπτεμβρίου του 1859. Μάλιστα σημαίνει την ώρα με τεράστια ακρίβεια, πετυχαίνοντας επίπεδα ακρίβειας δευτερολέπτου, κάτι που θεωρούνταν σχεδόν αδιανόητο από τους ωρολογοποιούς του 19ου αιώνα. 

Σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκετε άλλο ένα διάσιμο αξιοθέατο του Λονδίνου, το Αβαείο του Ουέστμινστερ. Σίγουρα μια ξενάγηση στα σε αυτά τα δύο μοναδικά μνημεία θα σας δώσει μια κατατοπιστική εικόνα της Βρετανικής πολιτικής παράδοσης και της βασιλικής ιστορίας του τόπου.

Πρόσβαση

Από την στάση μετρό Westminster (γραμμές Circle, District και Jubilee).

Triplover

Σημα κατατεθεν του Λονδίνου κ πανέμορφο. Εκπληκτικό δημιουργημα, ένα μέρος στο οποίο σίγουρα θα πάρει φωτιά ο φωτογραφικός φακός. Είσοδος μόνο το Σάββατο στο Κοινοβούλιο, ενώ στο big Ben επιτρέπεται μόνο σε Βρετανούς πολίτες.

08/12/2021

Απάντηση

Αφήστε στο σχολιό σας