Βόρεια Ευρώπη > Λονδίνο > Βρετανικό Μουσείο

Βρετανικό Μουσείο Λονδίνο

British Museum

Το Βρετανικό Μουσείο είναι το διασημότερο αξιοθέατο της Μεγάλης Βρετανίας με περίπου 6 εκ. επισκέπτες το χρόνο, ενώ είναι το παλαιότερο εθνικό μουσείο σε παγκόσμιο επίπεδο με έτος ίδρυσης το 1753. Έξι χρόνια αργότερα (1759) άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό, αφού στεγάστηκε το αρχοντικό του 17ου αιώνα που βρισκόταν τότε στο σημείο. Τα 250 χρόνια που ακολούθησαν το μουσείο δέχτηκε σειρά επεκτάσεων και αυτό για να στεγάσει έργα τέχνης και αντικείμενα που κατέφθαναν από τις αποικίες.  Σήμερα, το κτίριο που στεγάζει το μουσείο είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ελληνικής αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής, με 44 στήλες Ιωνικού ρυθμού, ύψους 45 μέτρων.

 

Διαθέτει περισσότερα από 8.000.000 εκθέματα παγκόσμιας κληρονομιάς που σχετίζονται με την εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού και αναμφισβήτητα είναι ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του πλανήτη. Ανάμεσα στα εκθέματα του βρετανικού μουσείου βρίσκονται και τα θαυμαστά γλυπτά του Παρθενώνα τα οποία αφαίρεσε παράνομα από το ναό ο Λόρδος Έλγιν κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας.

 

Οι πολυάριθμες συλλογές του μουσείου χωρίζονται στα εξής διακριτά τμήματα: Τμήμα της Αρχαίας Αιγύπτου και του Σουδάν, Τμήμα Ελλάδας και Ρώμης, Τμήμα της Μέσης Ανατολής, Τμήμα Χαρακτικών και Σχεδίων, Τμήμα Προϊστορίας και Ευρώπης, Τμήμα της Ασίας, Τμήμα της Αφρικής, Ωκεανίας και Αμερικής, Τμήμα Νομισμάτων και Μετάλλων, Τμήμα Συντήρησης και Επιστημονικής Έρευνας και Βιβλιοθήκες και Αρχεία. Η είσοδος στο μουσείο είναι δωρεάν, αλλά κατά καιρούς υπάρχουν χρεώσεις για την είσοδο σε κάποιες περιοδικές εκθέσεις.

Πρόσβαση

Η κοντινότερη στάση μετρό απέχει 300 μέτρα και είναι η Tottenham Court Road (γραμμές Central και Northern). Από την στάση θα ακολουθήσετε των ομώνυμο δρόμο προς βόρεια κατεύθυνση για ελάχιστα μέτρα και στην συνέχεια θα στρίψετε δεξιά στην οδό Great Russell. Ακολουθώντας των δρόμο δεν θα δυσκολευτείτε καθόλου να βρείτε το επιβλητικό κτίριο του Βρετανικού μουσείου.

crazymech

Από 19 Ιουλίου έως 25 Νοεμβρίου

ΛΟΝΔΙΝΟ - Ο κόσμος του Σαίξπηρ
To Βρετανικό Μουσείο διοργανώνει την έκθεση «Shakespeare staging the world», ένα αφιέρωμα στο Λονδίνο του μεγάλου δραματουργού, υπογραμμίζοντας τη συμβολή του θεάτρου στα κοινωνικά πράγματα. Σπάνια χειρόγραφα, πίνακες και αντικείμενα μας «ανοίγουν ένα παράθυρο» στη βικτωριανή Αγγλία και στις πηγές έμπνευσης του συγγραφέα...

08/12/2021

Απάντηση

Triplover

Από τα must της πόλης. Η κεντρική αίθουσα σε σχέδιο του Foster θα προκαλέσει αίσθηση. Μια από τις σημαντικοτερες εκθέσεις είναι αυτή του Παρθενώνα με τα εκθέματά που μετέφερε ο λόρδος Elgin.

08/12/2021

Απάντηση

Αφήστε στο σχολιό σας