Βόρεια Ευρώπη > Λονδίνο > Ανάκτορο του Έλθαμ

Ανάκτορο του Έλθαμ Λονδίνο

Eltham Palace

Στην περιοχή Έλθαμ στο Γκρίνουιτς του Λονδίνου βρίσκεται ένα αριστουργηματικό δείγμα της Αρτ Ντεκό αρχιτεκτονικής, το Ανάκτορο του Έλθαμ. Χτίστηκε το 1933 από την οικογένεια Courtaud στη θέση μίας βασιλικής κατοικίας που υπήρχε εδώ από τον 14ο αιώνα.

Στο ανάκτορο είχε φιλοξενηθεί τον Δεκέμβριο του 1400 ο μοναδικός Βυζαντινός Αυτοκράτορας που επισκέφθηκε ποτέ το Λονδίνο, ο Μανουήλ Β’ Παλαιολόγος. Η οικογένεια Courtaud που το μίσθωσε το 1933 έκανε σημαντικές επεμβάσεις στην αρχιτεκτονική του παλατιού, με σημαντικότερες αυτές στην Αίθουσα Υποδοχής και την Κεντρική Αίθουσα, η οποία διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες στέγες τύπου hammerbeam (αγγλική γοτθική αρχιτεκτονική) στην Αγγλία.

Το Ανάκτορο του Έλθαμ εγκαταλείφθηκε από την οικογένεια κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του Λονδίνου το 1944, όπου η οροφή της Κεντρικής Αίθουσας υπέστησε σοβαρές ζημιές, για να παραχωρηθεί στη συνέχεια στο Βασιλικό Στρατό, μέχρι το 1995 όπου τη διαχείρισή του ανέλαβε το ίδρυμα της Αγγλικής Κληρονομιάς (English Heritage), ενώ το 1999 ολοκληρώθηκαν οι επισκευές και αποκαταστάσεις των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων.

Σήμερα το ανάκτορο είναι επισκέψιμο, συχνά διατίθεται για διάφορες εκδηλώσεις και δεν είναι τυχαίο ότι πολλές κινηματογραφικές ταινίες έχουν γυριστεί εδώ, συμπεριλαμβανομένου της ταινίας Revolver, του Γκάι Ρίτσι.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο εσωτερικό του παλατιού παρουσιάζει το δωμάτιο του λεμούριου που είχε η οικογένεια Courtaud ως κατοικίδιο, ενώ στο εξωτερικό του εντυπωσιάζουν οι απέραντοι κήποι του με την χαρακτηριστική τάφρο. Στις εγκαταστάσεις του ανακτόρου περιλαμβάνονται επίσης ένα καφέ και ένα κατάστημα δώρων.

Πρόσβαση

Η πρόσβαση μπορεί να γίνει με τρένο στους κοντινούς σιδηροδρομικούς σταθμούς Mottingham και Eltham.

Αφήστε στο σχολιό σας