Βόρεια Ευρώπη > Λονδίνο > Καθεδρικός Ναός του Αγίου Παύλου

Καθεδρικός Ναός του Αγίου Παύλου Λονδίνο

St Paul's Cathedral

Ο μεγαλοπρεπής Καθεδρικός Ναός του Αγίου Παύλου βρίσκεται δίπλα στο City του Λονδίνου και χτίστηκε σε μπαρόκ αρχιτεκτονική από τον Christopher Wren μεταξύ 1675 και 1711 ακριβώς στο σημείο που από το 604 φιλοξενούσε την εκκλησία του Αγίου Πάυλου. Ανήκει στην Αγγλικανική Εκκλησία και είναι η έδρα του Επισκόπου του Λονδίνου.

 

Είναι ένας από τους μεγαλύτερους ναούς της Ευρώπης και ο τρούλος του είναι έρχεται δεύτερος σε μέγεθος μετά από εκείνο του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη. Ο τρούλος φτάνει σε ύψος τα 111 μέτρα και βάρος περίπου τους 66.000 τόνων. Οκτώ καμάρες στηρίζουν τον τρούλο και στην κορυφή του θόλου στηρίζεται ένα μεγάλο φανάρι με βάρος 850 τόνων.

 

Μέσω των 560 σκαλοπατιών ο επισκέπτης φτάνει στην κορυφή του τρούλου όπου μπορεί να περιηγηθεί στις τρεις πινακοθήκες που στεγάζονται εντός του θόλου, ενώ από την κορυφή η θέα της πόλης είναι καταπληκτική.

 

Κατά τη διάρκεια των αιώνων ναός υπήρξε τόπος σημαντικών ιστορικών γεγονότων όπως η κηδεία του ναυάρχου Νέλσον το 1806 και η κηδεία του Ουίνστον Τσόρτσιλ το 1965. Ενώ ο πρίγκιπας Κάρολος και η Λαίδη Νταϊάνα Σπένσερ παντρεύτηκαν εδώ το 1981.

 

Σήμερα είναι από τα πλέον αναγνωρίσιμα αξιοθέατα της πόλης του Λονδίνου. Για την είσοδο και την ξενάγηση στο ναό χρειάζεται εισιτήριο, ενώ για λόγους προσευχής και λατρείας η είσοδος στους πιστούς είναι ελεύθερη.

 

Πρόσβαση

Ο κοντινότερος σταθμός του μετρό είναι ο ομώνυμος St Paul’s (γραμμή Central).

Αφήστε στο σχολιό σας