Βόρεια Ευρώπη > Λονδίνο > Πινακοθήκες «Τέιτ»

Πινακοθήκες «Τέιτ» Λονδίνο

Tate Galleries

Μια από τις δύο γκαλερί του οργανισμού Τέιτ που βρίσκονται στο Λονδίνο, η Τέιτ Μόντερν (Tate Modern) βρίσκεται στις όχθες του Τάμεση. Ενώ το δίκτυο πινακοθηκών Τέιτ συμπληρώνουν η Τέιτ Μπρίταιν (Tate Britain) που βρίσκεται στο κεντρικό Λονδίνο και την Τέιτ Λίβερπουλ (Tate Liverpool) στην πόλη του Λίβερπουλ.

 

Η Τέιτ Μόντερν είναι η κύρια πινακοθήκη μοντέρνας τέχνης του Ηνωμένου Βασιλείου και ένα από τα πιο αγαπημένα αξιοθέατα για τους επισκέπτες του Λονδίνου. Στεγάζεται σε έναν πρώην σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και παρουσιάζει εκθέσεις διεθνούς μοντέρνας τέχνης από το 1900 έως σήμερα. Στις εκθέσεις συμπεριλαμβάνονται έργα σημαντικών καλλιτεχνών του 20ού αιώνα, όπως ο Πικάσο, ο Γουόρχολ και ο Νταλί.

 

H Τέιτ Μπρίταιν είναι η παλιότερη πινακοθήκη Τέιτ, βρίσκεται στο κεντρικό Λονδίνο και παρουσιάζει τη μεγαλύτερη συλλογή βρετανικής τέχνης στον κόσμο. Εδώ μπορεί κανείς να εξερευνήσει πάνω από 500 χρόνια καλλιτεχνικής δημιουργίας. Οι εκθέσεις αυτής της εκτενούς συλλογής παρουσιάζονται δωρεάν στο κοινό και συμπληρώνονται όλο το χρόνο από προσωρινές εκθέσεις για τη Βρετανική τέχνη.

 

Η είσοδος στις εκθέσεις της μόνιμης συλλογής είναι ελεύθερη, ενώ διοργανώνονται και προσωρινές εκθέσεις, οι οποίες μελετούν και επικεντρώνονται στο έργο μεγάλων μοντέρνων καλλιτεχνών ή καλλιτεχνικών κινημάτων.

Πρόσβαση

Για την Τέιτ Μπρίταιν ο κοντινότερος σταθμός του μετρό είναι ο Pimlico (γραμμή Victoria) ενώ για την Τέιτ Μόντερν ο Southwark (γραμμή Jubilee). Ένας άλλος τρόπος για την πρόσβαση είναι με το πλοιάριο της Τέιτ, το οποίο και αναχωρεί κάθε 40 λεπτά και συνδέει μέσω του Τάμεση τις πινακοθήκες Τέιτ και το London Eye.

crazymech

Πολύ ενδιαφέρουσα η έκθεση «Romantics» στην Τέιτ Μπρίτεν ως τις 3 Ιουνίου 2012, όπου σε εννέα δωµάτια παρουσιάζεται η ροµαντική τέχνη στη Βρετανία µέσα από έργα και των Henry Fuseli, JMW Turner, John Constable και William Blake. ¨:)

08/12/2021

Απάντηση

crazymech

Λονδίνο / Ματίς: Ζωγραφίζοντας με ψαλίδια Στο κεφάλαιο που έκλεισε την εντυπωσιακή καλλιτεχνική διαδρομή του Matisse αναφέρεται η έκθεση που φιλοξενείται στην Tate Modern με τίτλο «Henri Matisse: The Cut-Outs». Τα τελευταία χρόνια της ζωής του και με βεβαρημένη υγεία, ο Matisse, ένας από τους σημαντικότερους κολορίστες όλων των εποχών, ξεκίνησε να συνθέτει εικόνες κόβοντας χρωματιστά χαρτιά. «Μοιάζουν με εγκαταστάσεις παρά με πίνακες», σχολιάζει ο Nicholas Cullinan, επιμελητής της έκθεσης, «ενώ δείχνουν σύγχρονα και πρωτοποριακά ακόμη και σήμερα». > Από 17 Απριλίου έως 7 Σεπτεμβρίου, www.tate.org.uk

08/12/2021

Απάντηση

Triplover

Ακόμα κ λάτρεις των τεχνών να μην είστε αξίζει μια βόλτα στο Tate Modern. Το καφέ του μουσείου προσφέρει εκπληκτική θέα, ενώ πολύ ωραία είναι κ Millenium Bridge που οδηγεί στην απέναντι πλευρά που βρίσκεται ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Παύλου.

08/12/2021

Απάντηση

Elen64

Χωρίς να έχω ιδιαίτερες γνώσεις περί τεχνών, ενθουσιάστηκα!! Εντυπωσιακά έργα τέχνης που μου έκοψαν την ανάσα.. Το μουσείο τυχαία τα ανακαλύψαμε γιατί βρίσκεται σε κεντρικό σημείο..

16/04/2023

Απάντηση

Αφήστε στο σχολιό σας