Ελλάδα > Πήλιο

Πήλιο

(Πληθυσμός: 18.500)

Πληροφορίες για το Πήλιο, όνομα και ιστορία

Το Πήλιο είναι μια ορεινή χερσόνησος του Νομού Μαγνησίας ανάμεσα στον Παγασητικό Κόλπο και το Αιγαίο Πέλαγος. Η ψηλότερη κορυφή του φτάνει τα 1624 μέτρα και φιλοξενεί 24 χωριά που ξεχωρίζουν για την ομορφιά και τη γραφικότητά τους. Το όνομά του προέρχεται από τον μυθικό βασιλιά Πηλέα, τον πατέρα του Αχιλλέα και σύμφωνα με τη μυθολογία ήταν η θερινή κατοικία των θεών και η πατρίδα των Κενταύρων. Η περίοδος του Βυζαντίου στο Πήλιο χαρακτηρίζεται από μικρές αγροτικές κοινότητες και αρκετές ορθόδοξες μονές που λειτουργούν και ως κέντρα οικιστικής οργάνωσης. Στη συνέχεια η περιοχή κατακτάται από Φράγκους, Καταλανούς και Σέρβους, ενώ το 1423 πέφτει στα χέρια των Τούρκων. Μεταξύ 18ου και 19ου αιώνα, σημειώνεται η μέγιστη οικονομική και πολιτιστική ακμή του Πηλίου. Αυτό προέκυψε από το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που παραχώρησαν οι Οθωμανοί στους κατοίκους, το οποίο οδήγησε στην

Κλίμα Πήλιο

Το κλίμα του Πηλίου παρουσιάζει πλήθος διαφοροποιήσεων ανάλογα με το υψόμετρο, τον προσανατολισμό και την απόσταση από τη θάλασσα. Κοντά στις ακτές χαρακτηρίζεται ως θαλάσσιο μεσογειακό με αυξημένα επίπεδα υγρασίας, θερμό καλοκαίρι και ήπιους χειμώνες. Ενώ στην ενδοχώρα και σε ψηλότερα υψόμετρα είναι χερσαίο μεσογειακό με θερμά και ξηρά καλοκαίρια και επίσης ήπιους χειμώνες. Το χειμώνα στα ορεινά η θερμοκρασία πέφτει ακόμα και στους -10°C με το χιόνι να εμφανίζεται σχεδόν σε όλα τα ορεινά χωριά, ενώ το καλοκαίρι είναι δροσερό με ευχάριστες θερμοκρασίες γύρω στους 26°C. Στα παράλια οι θερμοκρασίες είναι υψηλότερες. Το χειμώνα η θερμοκρασία κυμαίνεται στους 7°C ενώ το καλοκαίρι εκτοξεύεται συχνά σε επίπεδα άνω των 30°C και σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει τους 35°C.

 

Το Πήλιο με το έντονο ανάγλυφο είναι μία ευλογημένη περιοχή που σε σχετικά περιορισμένη έκταση περιλαμβάνει σχεδόν όλο το φάσμα των τοπίων και των κλιματολογικών συνθηκών που συναντά κανείς στον Ελλαδικό χώρο. Αποτελεί τον ορισμό του προορισμού που είναι επισκέψιμος καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, παρέχοντας από χιονοδρομικές και άλλες χειμωνιάτικες εμπειρίες, έως παραμυθένιες παραλίες παγκοσμίου εμβέλειας και δραστηριότητες σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον.

Αξιοθέατα Πήλιο

Τύποι Αξιοθεάτου