Ελλάδα > Πήλιο > Το Τρενάκι του Πηλίου

Το Τρενάκι του Πηλίου Πήλιο

Ο Μουτζούρης

Το τρενάκι του Πηλίου, ο θρυλικός "Μουτζούρης" υπήρξε δυναμικό στοιχείο πολιτισμού και ανάπτυξης και σημάδεψε έντονα την ιστορία του τόπου. Ο σχεδιασμός και η επίβλεψη του ανατέθηκε στον Ιταλό μηχανικό Εβαρίστο ντε Κίρικο, πατέρα του διάσημου υπερρεαλιστή ζωγράφου Τζιόρτζιο ντε Κίρικο.

Λόγω της μορφολογίας του εδάφους επιλέχθηκε πλάτος γραμμής 60 εκατοστά, από τις στενότερες σιδηροδρομικές γραμμές στην Ελλάδα και μια από τις στενότερες στον κόσμο. Για τις ανάγκες του έργου κατασκευάστηκαν μεταξύ άλλων εννέα γέφυρες, δύο σήραγγες, και μεγάλος αριθμός αντιστήριξης.

Στα χρόνια λειτουργίας του το τρένο προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες στην ανάπτυξη του ανατολικού Πηλίου, μεταφέροντας ανθρώπους και εμπορεύματα. Με την ανάπτυξη του οδικού δικτύου της περιοχής το τρενάκι έχασε την παλιά του αίγλη με αποκορύφωμα της παρακμής του την 1η Αυγούστου 1971 όποτε και έκανε το τελευταίο του ταξίδι.

Στη δεκαετία του '80 έγιναν προσπάθειες για αναβίωση του "Μουτζούρη" με αποτέλεσμα το τρένο να κάνει δειλά-δειλά τα πρώτα του νέα δρομολόγια, για να δοθεί και πάλι στην κυκλοφορία στις 25 Μαΐου 1996. Σήμερα, ο "Μουτζούρης" παίρνει την ανηφόρα για τα χωριά του Πηλίου με 25 χμ. την ώρα, μέσα από μία διαδρομή μαγευτική, ανάμεσα στα ελαιόδεντρα και τις μηλιές. Η θέα εκτείνεται ανάμεσα στο βουνό των Κενταύρων και τη θάλασσα, και οι επιβάτες μπορούν να σταθούν και να φωτογραφίσουν τις μοναδικές ομορφιές της περιοχής καθώς στο πέρασμα του το τρένο κάνει στάση στο χωριό Μηλιές.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στα τηλέφωνα 24210 25330 και 24056 28555.

hrihatz

πολυ ωραιο. και μονο οτι μετα απο τοσα χρονια στεκεται ακομα στη θεση του ειναι αξιον λογου

08/12/2021

Απάντηση

hrihatz

ενα καταπληκτικο τρενακι κατασκευασμενο για να κανει τη διαδρομη βολος - λεχωνια - μηλιες, με την απιστευτη λογικη της μεταφορας της μηχανης μπρος πισω με τα χερια

08/12/2021

Απάντηση

SofiaS

Το τρενάκι μπορείτε να το δείτε στα Άνω Λεχώνια. Η σιδηροδρομική γραμμή (Άνω Λεχώνια- Μηλιές) είναι ιδανική διαδρομή για πεζοπόρους. Για μικρότερη και πιο εύκολη διαδρομή
μπορείτε να συναντήσετε τη σιδ. γραμμή στην Άνω Γατζέα και να περπατήσετε ως τις Μηλιές.


Μια διαφορετική πρόταση για να απολαύσετε το τοπίο χωρίς να αγχώνεστε αν..... λειτουργεί το τρενάκι.

08/12/2021

Απάντηση

Αφήστε στο σχολιό σας