Νότια Ευρώπη > Βαρκελώνη > Πάρκο Σιουταντέλα

Πάρκο Σιουταντέλα Βαρκελώνη

Parc de la Ciutadella

Το Παρκ ντε λα Σιουταντέλα είναι ένα πανέμορφο πάρκο στο κέντρο της πόλης όπου θα βρείτε καθαρό γρασίδι για να ξαπλώσετε και να απολαύσετε το ιστορικό συντριβάνι που σχεδίασε ο Josep Fontserè όπως και μία μικρή λίμνη.

Στο Πάρκο Σιουταντέλα βρίσκεται επίσης ο ζωολογικός κήπος της πόλης, το Καταλανικό Κοινοβούλιο, καθώς και το Μουσείο Φυσικών Επιστημών.

Η ιστορία του πάρκου ξεκινάει κατά το 1714, έτος στο οποίο ο Βασιλιάς Φίλιππος Ε΄ της Ισπανίας πολιόρκησε και κατέκτησε την Βαρκελώνη. Όταν η πόλη έπεσε ο βασιλιάς διέταξε την δημιουργία ενός τεράστιου φρουρίου (στα Ισπανικά Ciudadela, Καταλανικά Ciutadella) για να αποτρέψει πιθανές επαναστάσεις από τους Καταλανούς. Ένα σημαντικό μέρος της πόλης καταστράφηκε για να βρεθεί ο χώρος για το φρούριο, αφήνοντας αρκετούς ντόπιους άστεγους. Το φρούριο έγινε σύμβολο μίσους της κεντρικής Ισπανικής κυβέρνησης και έτσι το 1841 έγινε μια πρώτη απόπειρα από της αρχές της πόλης για να το καταστρέψουν, απόπειρα που απέτυχε καθώς ενεπλάκη η τότε βασίλισσα Μαρία Χριστίνα και το 1848 οι ζημιές αποκαταστάθηκαν. Λίγο αργότερα όμως και καθώς το πολιτικό κλίμα είχε φιλελευθεροποίηθει αρκετά για να το επιτρέπει το φρούριο καταστράφηκε από δυο στρατηγούς, με την οριστική παράδοση του φρουρίου στης αρχές της πόλης το 1869.

To 1872 το φρούριο είχε πλέων μετατραπεί σε ένα πανέμορφο πάρκο, τα μοναδικά σημεία που θυμίζουν την ταραχώδη ιστορία του είναι ένα εκκλησάκι, το παλάτι του διοικητή που σήμερα είναι σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και το οπλοστάσιο που σήμερα στεγάζει το Καταλανικό Κοινοβούλιο. Δεκαεννιά χρόνια αργότερα πραγματοποιήθηκε η Διεθνής Έκθεση του 1888 και το πάρκο ξανα-σχεδιάστηκε, με την πρόσθεση γλυπτών και άλλων συμπληρωματικών έργων τέχνης ενώ το 1892 προστέθηκε και ο ζωολογικός κήπος.

To Πάρκο Σιουταντέλα είναι συνυφασμένο με την ιστορία της πόλης, η μεταμόρφωση του σφράγισε την έναρξη μια νέας εποχής για την πόλη, από την οπισθοδρομική επαρχιακή Βαρκελώνη στη δημιουργία μιας σύγχρονης κοσμοπολίτικης πόλης.

Πρόσβαση

Από την στάση μετρό Arc de Triomf (κόκκινη γραμμή L1), θα χρειαστεί να περάσετε το μνημείο και να περπατήσετε για 50 μετρά μέχρι την είσοδο του πάρκου.

Travelgirl2016

Οαση !!!

17/07/2016

Απάντηση

Αφήστε στο σχολιό σας