Νότια Ευρώπη > Βαρκελώνη > Πάρκο Σιουταντέλα

Πάρκο Σιουταντέλα Βαρκελώνη

Parc de la Ciutadella

Το Παρκ ντε λα Σιουταντέλα είναι ένα πανέμορφο πάρκο στο κέντρο της πόλης όπου θα βρείτε μία μικρή λίμνη και καθαρό γρασίδι, ώστε χαλαρώσετε και να θαυμάσετε το ιστορικό συντριβάνι που σχεδίασε ο Josep Fontserè. Στο Πάρκο Σιουταντέλα βρίσκεται επίσης ο ζωολογικός κήπος της πόλης, το Καταλανικό Κοινοβούλιο, καθώς και το Μουσείο Φυσικών Επιστημών.

 

Η ιστορία του πάρκου ξεκινάει από το 1714, έτος στο οποίο ο Βασιλιάς Φίλιππος ο 5ος της Ισπανίας πολιόρκησε και κατέκτησε τη Βαρκελώνη. Όταν η πόλη έπεσε, ο βασιλιάς διέταξε την οικοδόμηση ενός τεράστιου φρουρίου (στα Ισπανικά Ciudadela, Καταλανικά Ciutadella) για να αποτρέψει πιθανές επαναστάσεις από τους Καταλανούς.

 

Για να βρεθεί ο χώρος για το φρούριο, ένα σημαντικό μέρος της πόλης καταστράφηκε, αφήνοντας αρκετούς ντόπιους άστεγους. Από τότε, φρούριο έγινε σύμβολο μίσους κατά της κεντρικής Ισπανικής κυβέρνησης και έτσι το 1841 υπήρξε μια πρώτη απόπειρα από της αρχές της πόλης να το καταστρέψουν. Αυτή η προσπάθεια απέτυχε με εμπλοκή της βασίλισσας Μαρία Χριστίνα και το 1848 οι ζημιές αποκαταστάθηκαν. Λίγο αργότερα όμως και καθώς το πολιτικό κλίμα είχε φιλελευθεροποιηθεί αρκετά για να το επιτρέπει, το φρούριο καταστράφηκε από δυο στρατηγούς, με την οριστική παράδοση της έκτασης στην πόλη το 1869.

 

Το 1872 το φρούριο είχε πλέον μετατραπεί σε ένα πανέμορφο πάρκο, με τα μοναδικά σημεία που θυμίζουν την ταραχώδη ιστορία του να είναι ένα εκκλησάκι, το παλάτι του διοικητή που σήμερα είναι σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και το οπλοστάσιο του φρουρίου που σήμερα στεγάζει το Καταλανικό Κοινοβούλιο. Δεκαεννιά χρόνια αργότερα πραγματοποιήθηκε η Διεθνής Έκθεση του 1888 και το πάρκο επανασχεδιάστηκε, με την προσθήκη γλυπτών και άλλων συμπληρωματικών έργων τέχνης, ενώ το 1892 ιδρύθηκε εδώ και ο ζωολογικός κήπος.

 

Το Πάρκο Σιουταντέλα είναι συνυφασμένο με την ιστορία της Βαρκελώνης, ενώ η μεταμόρφωση του σφράγισε την έναρξη μια νέας εποχής για την πόλη. Από μία οπισθοδρομική επαρχιακή πρωτεύουσα στη δημιουργία μιας σύγχρονης κοσμοπολίτικης μητρόπολης.

Πρόσβαση

Από την στάση μετρό Arc de Triomf (κόκκινη γραμμή L1), θα χρειαστεί να περάσετε το μνημείο και να περπατήσετε για 50 μετρά μέχρι την είσοδο του πάρκου.

Travelgirl2016

Οαση !!!

17/07/2016

Απάντηση

Αφήστε στο σχολιό σας