Νότια Ευρώπη > Βαρκελώνη > Ναός της Αγίας Οικογένειας «Σαγράδα Φαμίλια»

Ναός της Αγίας Οικογένειας «Σαγράδα Φαμίλια» Βαρκελώνη

La Sagrada Familia

Αποκλείεται να πάτε στη Βαρκελώνη και να μη βρεθείτε μπροστά το γιγαντιαίο Ρωμαιοκαθολικό Ναό Σαγράδα Φαμίλια (Sagrada Familia). Είναι άλλωστε το πιο διάσημο τουριστικό αξιοθέατο της Βαρκελώνης, με εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, ενώ αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο ορόσημο της πόλης.

 

Ο ναός της Αγίας Οικογένειας όπως θα μεταφράζεται στα Ελληνικά ήταν αρχικά μια ιδέα ενός Καταλανού βιβλιοπώλη, του Τζόσεπ Μαρία Μποκαμπέλα, οποίος και ξεκίνησε την κατασκευή της κρύπτης του ναού στις 19 Μαρτίου 1882 υπό της επίβλεψη του αρχιτέκτονα τον Francisco de Paula del Villar. Έναν χρόνο αργότερα μπήκε στο πρότζεκτ ο διάσημος Αντόνι Γκαουντί, αναλαμβάνοντας την πλήρη ευθύνη το 1883 και αλλάζοντας δραστικά τα σχέδια. Ο Γκαουντί αφιέρωσε πλήρως τα τελευταία χρόνια της ζωής του στην κατασκευή της Σαγράδα Φαμίλια. Ενώ μέχρι το 1926 που απεβίωσε, είχε ολοκληρώσει μόλις το 15 με 25 τοις εκατό του συνολικού έργου.

 

Η κατασκευή χαρακτηρίζεται από δεκάδες συμβολισμούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο κεντρικός πύργος που ονομάζεται "πύργος του Χριστού". Το ύψος του πύργου είναι 170 μέτρα, αυτό είναι 1 μέτρο λιγότερο από το λόφο Montjuïc (έναν από τους βασικούς λόφους της πόλης). Και αυτό διότι, ο Γκαουντί πίστευε ότι το έργο του δεν πρέπει να ξεπεράσει τη δημιουργία του θεού.

 

Ίσως, το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του ναού (εκτός από το μέγεθός του) είναι ότι ακόμα κατασκευάζεται, και σύμφωνα με τα πλάνα η κατασκευή του θα ολοκληρωθεί το 2026. Μέσα στα χρόνια, υπήρχαν διαμάχες αναφορικά με τα υλικά που χρησιμοποιούνται σήμερα με πολλούς να λένε ότι ο Γκαουντί δε θα τα χρησιμοποιούσε ποτέ. Τέλος, κατά την επίσκεψή σας, μην παραλείψετε να δείτε το υπόγειο του κτιρίου, όπου υπάρχει ένα μικρό μουσείο στο οποίο θα βρείτε το αυθεντικό σχέδιο του αρχιτέκτονα, το οποίο έγινε με σακουλάκια από τσάι που κρέμονται ανάποδα.

 

Πρόσβαση

Με το μετρό από την ομώνυμη στάση μετρό Sagrada Familia (μπλε γραμμή L5 και μοβ γραμμή L2).

vamos

Πραγματικά τεράστιο! θα δυσκολευτείτε να το χωρέσετε στην οθόνη της φωτογραφικής μηχανής σας. Παραταύτα προσωπικά, πέρα από το μέγεθος, δεν με εντυπωσίασε.

04/12/2014

Απάντηση
εικόνα του χρήστη travelsales

travelsales

και εγώ δεν τρελάθηκα... είναι λίγο υπερεκτιμημένη η Βαρκελώνη συνολικά.

04/12/2014

εικόνα του χρήστη marian

marian

Εντυπωσιακός ναός τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Προσωπικά, μαγεύτηκα όταν μπήκα μέσα. Μπορεί εξωτερικά να φαίνεται κάπως καταθλιπτικός αλλά το εσωτερικό του είναι ακριβώς το αντίθετο.

01/12/2016

Απάντηση

Espavo

Travelsales βρίσκομαι στην Βαρκελώνη και θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου. Ομορφη πόλη δεν λέω αλλά υπερτιμημενη. Εξαιρετικά εμπορική και τουριστική. Και κατά τη γνώμη μου, υπάρχουν άλλες πόλεις που θα πρεπει να δει κάποιος "οπωσδήποτε" πριν επισκεφθει την Βαρκελωνη.

08/12/2021

Απάντηση

DaGypsyTraveler

Απλά.... ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΣ...!!!

Είναι απίστευτο πως κάποιος άνθρωπος συνέλαβε την ιδέα δημιουργίας αυτού του ανολοκλήρωτου αριστουργήματος!!!

Καλό θα είναι να πας με ξεναγό για να σου εξηγήσει και τους συμβολισμούς κτλ....

08/12/2021

Απάντηση
εικόνα του χρήστη g007pap

g007pap

Μία πόλη που σε κάνει να νιώσεις οικεία από τη στιγμή που θα πτήσεις στους δρόμους της.
Η απλή και ταυτόχρονα μαγική αρχιτεκτονική, δημιουργεί μία φωτεινότητα σε κάθε διασταύρωση, σε κάθε δρόμο.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΤΕ.
ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ...

08/12/2021

Απάντηση

crazymech

Εντυπωσιακός ναός , απίστευτη κατασκευή αρχιτεκτονικά!!

08/12/2021

Απάντηση

dimis

Υπέροχο

08/12/2021

Απάντηση
εικόνα του χρήστη annakef

annakef

πραγματικά, σου κόβεται η ανάσα...κλείσαμε μέσω internet τα εισιτήρια και η επίσκεψη άξιζε με το παραπάνω...η αρχιτεκτονική του ναού δεν συναντάται αλλού,ενώ αξίζει να δείτε κ το ντοκιμαντέρ που προβάλλεται στο εργαστήριο/μουσείο που βρίσκεται ακριβώς κάτω απο τον ναό.εμείς θαμπωθήκαμε..

20/11/2015

Απάντηση
εικόνα του χρήστη THRILOS

THRILOS

ΘΑ ΉΘΕΛΑ ΝΑ ΠΆΡΩ ΕΙΣΙΤΉΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ Ναός της Αγίας Οικογένειας «Σαγράδα Φαμίλια» La Sagrada Familia ΠΟΥ ΝΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΝ ΚΡΥΠΤΗ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΕ ΕΝΑ ΠΥΡΓΟ ΧΩΡΙΣ ΞΕΝΑΓΗΣΗ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΑΝ ΝΑΙ ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑΤΑ ΠΑΡΩ

08/12/2021

Απάντηση

Αφήστε στο σχολιό σας