Νότια Ευρώπη > Βαρκελώνη > Μουσείο Εθνικής Τέχνης της Καταλονίας

Μουσείο Εθνικής Τέχνης της Καταλονίας Βαρκελώνη

Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) - Montjuïc

Το Μουσείο Εθνικής Τέχνης της Καταλονίας (συντομογραφία MNAC) βρίσκεται στον λόφο Μονζουίκ, στο τέλος της λεωφόρου Reina Maria Cristina, κοντά στην Πλατεία Ισπανίας. Το μουσείο είναι από τα σημαντικότερα μουσεία της Ισπανίας και είναι ιδιαιτερα γνωστό για την καταπληκτική του συλλογή από εκκλησιαστικούς πίνακες Ρομανικής τεχνοτροπίας καθώς και για την συλλογή Καταλανικών έργων τέχνης, από τα τέλη του 19ου με αρχές του 20ου αιώνα.

Το μουσείο στεγάζεται σε ένα τεράστιο, Ιταλικού αρχιτεκτονικού στυλ, κτίριο που ονομάζεται Παλάου Νασιονάλ (στα Καταλανικά σημαίνει "Εθνικό Παλάτι"). Το Παλάου Νασιονάλ κατασκευάστηκε για της ανάγκες της Διεθνής Έκθεσης του 1929 ενώ στεγάζει το μουσείο τέχνης της Καταλονίας από το 1934. Το 1990 το μουσείο χαρακτηρίστηκε ως εθνικής σημασίας και ξεκίνησε μια μεγάλη ανακαίνιση και αναβάθμιση η οποία ουσιαστικά ολοκληρώθηκε το 2004.

Οι συλλογές που στεγάζονται στο MNAC:

 • Ρομανική τέχνη

  Το μουσείο έχει ίσως την σημαντικότερη συλλογή Ρομανικής τέχνης στον κόσμο κυρίως λόγο των εντυπωσιακών τοιχογραφιών. Πολλά από τα έργα αρχικά κοσμούσαν αγροτικές εκκλησίες στα Πυρηναία καθώς και στην ευρύτερη Καταλονία. Τα δωμάτια είναι διατεταγμένα σε χρονολογική και στιλιστική σειρά και δίνουν στον επισκέπτη μια εικόνα των διαφορετικών τεχνοτροπιών της Καταλανικής Ρομανικής τέχνης κατά την διάρκεια του 11ου, 12ου και 13ου αιώνα.

 • Γοτθική τέχνη

  Η Γοτθική συλλογή αποτελείται από ένα σημαντικό αριθμό Καταλανικών έργων που συνοδεύεται από εντυπωσιακά έργα από άλλες περιοχές, οι οποίες στο παρελθών κυβερνήθηκαν από το Στέμμα της Αραγωνίας, όπως της Βαλένθια και της Μαγιόρκα. Τα δωμάτια που στεγάζουν την Γοτθική συλλογή είναι επίσης διατεταγμένα με χρονολογική σειρά, του 13ου, 14ου και 15ου αιώνα αλλά υπάρχουν και αρκετές θεματικές συλλογές.

 • Αναγεννησιακή και Μπαρόκ τέχνη

  Η επίσης εντυπωσιακή Αναγεννησιακή και Μπαρόκ συλλογή ξεκινάει το 16ο αιώνα από της Κάτω Χώρες και προχωράει στα τέλη του 16ου αιώνα με έργα διάσημων Ισπανών ζωγράφων όπως ο Ελ Γκρέκο. Ο 17ος αιώνας ξεκινάει με έργα Ιταλών καλλιτεχνων όπως ο Annibale Carracci αλλά στον ίδιο αιώνα ξεχωρίζουν τα αριστουργήματα της Ισπανικής Χρυσής Εποχής, με καλλιτέχνες όπως ο Jusepe de Ribera, ο Diego Velázquez και ο Francisco de Zurbarán. Καθώς μπαίνουμε στον 18ο αιώνα ξεχωρίζουν τα έργα του Antoni Viladomat ενώ τα έργα του Francesc Pla προαναγγέλλουν τις μορφές τέχνης που θα αναπτυχθούν κατά τον 19ο αιώνα. Στην κατηγορία Αναγεννησιακή και Μπαρόκ τέχνη, ανήκουν και δυο νεότερες δωρεές: το κληροδότημα του Cambó και η συλλογή Thyssen-Bornemisza.

 • Μοντέρνα τέχνη

  Η συλλογή μοντέρνας τέχνης ξεκινάει κατά το 1888 όταν το δημοτικό συμβούλιο της πόλης δημιούργησε μια μικρή συλλογή από έργα μοντέρνας τέχνης. Αυτός ο αρχικός πυρήνας συμπληρώθηκε από αγορές που έγιναν τα επόμενα χρόνια για να είναι σήμερα μια συλλογή από τα σημαντικότερα έργα της Καταλανικής τέχνης από τις αρχές του 19ου αιώνα μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1940. Στην μοντέρνα τέχνη θα βρείτε και συλλογές από σχέδια και χαρακτικά καθώς και μια εντυπωσιακή συλλογή νομισμάτων της Καταλονίας από τον 6ο αιώνα π.Χ. έως και σήμερα.

Πρόσβαση

Η κοντινότερη στάση μετρό είναι η στάση Espanya (πράσινη γραμμή L3 και κόκκινη γραμμή L1).

Αφήστε στο σχολιό σας