Λόφος Μονζουίκ Βαρκελώνη

Montjuïc

Σε ελεύθερη μετάφραση ο λόφος του Μονζουίκ σημαίνει 'λόφος των Εβραίων' ή 'λόφος του Δία'. Ο λόφος είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της πόλης. Βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του κέντρου της πόλης και αποτελεί ένα πολύ χαρακτηριστικό κομμάτι της τοπογραφίας της. Το ύψος του λόφου είναι 173 μέτρα και στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε ως φρούριο, φυλακές καθώς και ως κήπος για παραγωγή φαγητού για ζώα και ανθρώπους.

Η παγκόσμια έκθεση του 1929 έγινε η αφορμή για την πρώτη μεταμόρφωση του λόφου. Τότε φτιάχτηκε το Palau Nacional που σήμερα στεγάζει το Μουσείο Εθνικής Τέχνης της Καταλονίας, το Ολυμπιακό Στάδιο, το συντριβάνι Font Màgica και τα επιβλητικά σκαλιά που ενώνουν το παλάτι Palau Nacional με την λεωφόρο της βασίλισσας Maria Cristina. Στο δυτικό κομμάτι του λόφου βρίσκεται το Ανοιχτό Μουσείο «Ισπανικό Χωριό», μια σειρά από παραδοσιακά κτίρια, το καθένα με ξεχωριστή αρχιτεκτονική από όλα τα μέρη της χώρας. Στους πρόποδες του λόφου βρίσκεται το Γερμανικό κτίριο του Mies van der Rohe's που κατασκευάστηκε για τις ανάγκες της έκθεσης και κατεδαφίστηκε μόλις έναν χρόνο αργότερα για να ξαναχτιστεί τελικά το 1988.

Ο λόφος του Μονζουίκ με το Ολυμπιακό Στάδιο αποτελούσε την καρδιά των Ολυμπιακών αγώνων του 1992. Το στάδιο ανακαινίστηκε ολοκληρωτικά και γύρω από αυτό δημιουργήθηκαν και άλλα στάδια που αποτελούσαν τον Ολυμπιακό Κύκλο.

Ο λόφος πέρα από τα πολλά κτίρια που φιλοξενεί αποτελεί και έναν ιδανικό τόπο για έναν περίπατο καθώς και για ποδηλασία. Η θέα που προσφέρει στην πόλη είναι εντυπωσιακή και αν ο καιρός βοηθάει, μια βόλτα στον λόφο του Μονζουίκ είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της επίσκεψή σας στην Βαρκελώνη.

Πρόσβαση

Η πρόσβαση στην κορυφή του λόφου του Μονζουίκ γίνεται μέσω του Τελεφερίκ του Montjuïc που αποτελεί μέρος του μετρό. Το Τελεφερίκ ξεκινάει από τη στάση Paral·lel και καταλήγει στην στάση Parc de Montjuïc ενώ το μεγαλύτερο κομμάτι της διαδρομής είναι υπόγειο.

Αφήστε στο σχολιό σας