Νότια Ευρώπη > Βαρκελώνη > Μουσείο της Καταλανικής Τέχνης Αρ Νουβό

Μουσείο της Καταλανικής Τέχνης Αρ Νουβό Βαρκελώνη

Museu del Modernisme Català

Το Μουσείο της Καταλανικής Τέχνης Αρ Νουβό (MMCAT) άνοιξε το Μάρτιο του 2011 και στεγάζετε σε ένα συγκρότημα κατοικιών και κτιρίων εργοστασίου που χτίστηκαν μεταξύ του 1902 και 1904. Διαθέτει έναν εκθεσιακό χώρο 1.000 τ.μ. και προσφέρει στους επισκέπτες την ευκαιρία να απολαύσουν έργα της τέχνης του μοντερνισμού. Η συλλογή του μουσείου αποτελείται από πάνω από 350 έργα που ανήκουν σε 42 καλλιτέχνες.

 

Στο ισόγειο του μουσείου εκτίθενται κυρίως έπιπλα της εποχής του μοντερνισμού, όπως ερμάρια, τραπέζια, ντουλάπες, έπιπλα γραφείου καθώς και σταυροί, κεραμικά και άλλα έντεχνα σχεδιασμένα αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Εδώ γίνεται σαφές πως ακόμη και στα τέλη του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα ο αγοραστής αυτών των αντικειμένων έπρεπε να δαπάνα ένα σημαντικό χρηματικό ποσό για να τα αποκτήσει.

 

Χαρακτηριστικά, ανάμεσα στα εκθέματα υπάρχουν και έπιπλα σχεδιασμένα και κατασκευασμένα από τον ίδιο τον Αντόνι Γκαουντί, του σημαντικότερου εκπροσώπου του μοντερνισμού. Μάλιστα σε μια περιοχή του μουσείου αφιερωμένη ειδικά στον φημισμένο σχεδιαστή και αρχιτέκτονα, υπάρχουν έργα που έχουν σχεδιαστεί για τη διακόσμηση των έργων του Casa Calvet, του Casa Mila και του Casa Batlló.

 

Στο κελάρι του πρώην κτιρίου του εργοστασίου, φιλοξενούνται ζωγραφικοί πίνακες και γλυπτά. Τα έργα που εκτίθενται εδώ είναι μερικά από τα σημαντικότερα της εποχής και προέρχονται από διάσημους ζωγράφους του μοντερνισμού, όπως του Ramon Casas, του Santiago Rusiñol και του Joaquim Mir i Trinxet. Επίσης, εκτίθενται σημαντικά γλυπτά από καλλιτέχνες όπως οι Josep Llimona και του Eusebi Anrnau.

Πρόσβαση

Το μουσείο βρίσκετε στην οδό Carrer de Balmes, 48 σε μικρή απόσταση από την Πλατεία Καταλονίας (περίπου 10 λεπτά με τα πόδια).

Αφήστε στο σχολιό σας