Νότια Ευρώπη > Βαρκελώνη > Μουσείο Πικάσο της Βαρκελώνης

Μουσείο Πικάσο της Βαρκελώνης Βαρκελώνη

Picasso Museum

Το Μουσείο του Πικάσο στη Βαρκελώνη και η γκαλερί που περιλαμβάνει, διαθέτουν τη μεγαλύτερη συλλογή παγκοσμίως με 4.251 έργα τέχνης του διάσημου ζωγράφου. Άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό στις 9 Μαρτίου το 1963 και ήταν τότε το πρώτο μουσείο στον κόσμο, αφιερωμένο στον διάσημο ζωγράφο.

 

Σημαντικό ρόλο στη δημιουργία του έπαιξε ο γραμματέας του Πικάσο Γιαουμε Σαμπαρτές ( Jaime Sabartés ) που ήρθε σε συμφωνία με το Δήμο της Βαρκελώνης και δώρισε τα πρώτα 574 έργα που του είχε χαρίσει ο καλλιτέχνης και βρισκόταν στην προσωπική του συλλογή. Ο ίδιος ο Πικάσο παραχώρησε πλήθος έργων του στο μουσείο με το τελευταίο να μπαίνει στην έκθεση το 1970, τρία χρόνια πριν το θάνατό του.

 

 Μεταξύ άλλων η συλλογή περιλαμβάνει δύο από τα πρώτα και πολύ διάσημα έργα του καλλιτέχνη, το First Communion (1896) και το Science and Charity (1897). Όλα τα έργα είναι τοποθετημένα με χρονολογική σειρά από τα πρώτα έργα του Πικάσο μέχρι τα τελευταία, πράγμα που δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να δει την πρόοδο και την αλλαγή στη σκέψη του Πικάσο μέσα στα χρόνια της καλλιτεχνικής του πορείας.

 

Η μόνιμη συλλογή είναι οργανωμένη σε τρία τμήματα: τη ζωγραφική και το σχέδιο, τη χαρακτική και τα κεραμικά, ενώ συνολικά το μουσείο εκτείνεται σε 10.629 τετραγωνικά μέτρα, καταλαμβάνοντας 5 μεγάλα αρχοντικά του 14ου και του 15ου αιώνα.

 

Το μουσείο έχει πραγματοποιήσει και δεκάδες περιοδικές εκθέσεις, για τη σχέση του Πικάσο με άλλους καλλιτέχνες της εποχής του, την παγκόσμια επιρροή της τέχνης του και τα νοήματα που προκύπτουν μέρα από τα έργα του.

Πρόσβαση

Βρίσκεται στην παλιά πόλη και η πιο κοντινή στάση μετρό είναι η "Jaume".

Αφήστε στο σχολιό σας