Κεντρική Ευρώπη > Βρυξέλλες > Πλατεία «Γκραν-Πλας»

Πλατεία «Γκραν-Πλας» Βρυξέλλες

Grand Place / Grote Markt

Η επιβλητική Μεγάλη Πλατεία (Γκραν-Πλας) είναι η κεντρικότερη πλατεία και το σημαντικότερο μνημείο των Βρυξελλών. Θεωρείται μια από της πιο όμορφες πλατείες στην Ευρώπη με την Αρχιδούκισσα Ισαβέλλα, την κόρη του βασιλιά Φίλιππου II της Ισπανίας να έχει γράψει το 1599 κατά την επίσκεψή της στης Βρυξέλλες: "δεν έχω ξαναδεί ποτέ μου κάτι τόσο όμορφο, όπως την πλατεία της πόλης που το δημαρχείο αγγίζει τον ουρανό". Η πλατεία περικλείετε από ιδιωτικά η δημόσια κτήρια που είναι διακοσμημένα με χρυσό και πολλά αγάλματα.

Δημαρχείο
Το πιο επιβλητικό κτήριο που ξεχωρίζει είναι το δημαρχείο το οποίο και κατασκευάστηκε μεταξύ 1402 και 1455. Στην κορυφή του γοτθικού πύργου των 97 μέτρων στέκεται ένα άγαλμα του Αρχάγγελου Μιχαήλ, του προστάτη της πόλης των Βρυξελλών.

Μουσείο της Πόλης των Βρυξελλών
Απέναντι από το δημαρχείο στέκεται το "Σπίτι του Ψωμιού" στα Ολλανδικά (Broodhuis) και "Σπίτι του Βασιλιά" στα Γαλλικά (Maison du Roi). Το συγκεκριμένο κτίριο στην αρχή του δέκατου τρίτου αιώνα ήταν ένα ξύλινο και οι αρτοποιοί πωλούσαν το ψωμί τους, έτσι προέκυψε η ονομασία του στα Ολλανδικά. Το 1405 η ξύλινη κατασκευή αντικαταστάθηκε με ένα πέτρινο κτίριο, ενώ σταδιακά από των 15 αιώνα οι αρτοποιοί άρχισαν να πουλούν το εμπόρευμα τους από πόρτα σε πόρτα και το κτίριο άρχισε να χρησιμοποιείτε για διοικητικούς λόγους από το δούκα της Βραβάνδη. Όταν το δουκάτο έπεσε στην μοναρχία των Habsburgs, το κτίριο από Maison du Duc (Σπίτι του Δούκα) έγινε Maison du Roi (Σπίτι του Βασιλιά) και έτσι προέκυψε το όνομα του στα Γαλλικά. Τέλος κατά την διάρκεια του αυτοκράτορα Charles V, το Βασιλικό σπίτι ξαναχτίστηκε μεταξύ 1515 με 1536 σε γοτθικό ύφος.

Σήμερα στεγάζει το Μουσείο της Πόλης, στο οποίο θα βρείτε, μεταξύ αλλων, και μια εντυπωσιακή συλλογή από 760 κουστούμια του αγαλματίδιου-μασκότ της πόλης Μανεκέν Πις.

Σπίτια των Δουκών της Βραβάνδης
Μια ομάδα επτά σπιτιών, που λέγονται τα σπίτια των δουκών της Βραβάνδης είναι μέρος της Γκραν-Πλας. Στο πρώτο όροφο, κάτω από τα παράθυρα κάθε κτιρίου, θα δείτε τα αγάλματα των δουκών. Τα σπίτια αν και ονομάζονται "των δουκών", στην πραγματικότητα κανένας δούκας η βασιλιάς έζησε σε αυτά, η ομάδα των σπιτιών ονομάζετε έτσι ενώ μεμονωμένα τα σπίτια έχουν ονομασίες όπως: φήμη, ερημίτης, τύχη, ανεμόμυλος κ.α.

Εκτός από σημαντικό αξιοθέατο και καρδία της πόλης, η Πλατεία Γκραν-Πλας, χρησιμοποιείτε για συναυλίες και μουσικά events που οργανώνονται σε όλο το διάστημα του χρόνου, για το ετήσιο φεστιβάλ μπύρας (Ommegang) και για το Φεστιβάλ "Χαλί από Λουλούδια" που οργανώνεται κάθε 2 χρόνια των Αύγουστο και κατά την διάρκεια του στρώνεται στην πλατεία ένα χαλί από 800.000 φρέσκα λουλούδια που καλύπτει 300 τετραγωνικά μέτρα.

Αφήστε στο σχολιό σας