Ταξιδολόγιο - Travel Social Network
Βρυξέλλες - Πανόραμα πόλης

Βρυξέλλες

Βέλγιο
Μοιράσου το
Βρυξέλλες - Μανεκέν Πις Μανεκέν Πις
Manneken Pis
Σε πολλά πάρκα ή πισίνες του κόσμου χρησιμοποιείται ένα μικρό αγοράκι που κατουράει (και συνήθως ανακυκλώνει το νερό), το original αγαλματάκι όμως βρίσκεται στης Βρυξέλλες, έχει σχεδιαστεί από τον Jerome Duquesnoy και εγκαταστάθηκε το 1619.

Υπάρχουν πολλοί μύθοι που λέγονται για το άγαλμα, ένας διάσημος μύθος που συνήθως λέγετε στους τουρίστες λέει ότι το συντριβάνι χτίστηκε από έναν πλούσιο έμπορο που κατά την επίσκεψη του στην πόλη, έχασε των γιο του. Τελικά των βρήκε με την βοήθεια μια ομάδας ντόπιων που έψαχναν μαζί του, να κατουράει σε έναν μικρό κήπο και ο έμπορος χάρισε το άγαλμα για να ευχαριστήσει τους κατοίκους που των βοήθησαν.

Μια άλλη ιστορία λέει ότι το νεαρό αγόρι ξύπνησε από την φωτιά και την έσβησε με το κατούρημα του, οπότε αποσόβησε την πυρκαγιά από το κάστρο του βασιλιά. Η πιο διάσημη ιστορία πάντως, λέει ότι το 1142 τα στρατεύματα του δούκα Godfrey III του Leuven που ήταν μόλις 2 χρονών μάχονταν με τα στρατεύματα του λόρδου του Grimbergen. Τα στρατεύματα έβαλαν των μικρό δούκα σε ένα καλάθι και το κρέμασαν σε ένα δέντρο. Από εκεί, το αγόρι κατουρούσε τους αντιπάλους στρατιώτες και οδήγησε στην νίκη της μάχης.

Από το 1987, το αγοράκι έχει και την θηλυκή του έκδοση, την Jeanneke Pis.

Πρόσβαση: Το διάσημο αγαλματάκι βρίσκετε στην διασταύρωση των οδών Rue de l'Étuve/Stoofstraat και Rue du Chêne/Eikstraat. Για να φτάσετε εκεί, πάρτε το αριστερό στενό από το δημαρχείο που βρίσκετε στην Grand Place και περπατήστε περίπου 100 μέτρα.
αρέσει σε 4 ταξιδολογίτες

Που να μείνετε

ψάχνετε για ξενοδοχεία κοντά σε "Μανεκέν Πις"; δείτε τις καλύτερες επιλογές »

Έχεις κάποια όμορφη φωτογραφία

που να περιλαμβάνει το αξιοθέατο "Μανεκέν Πις"; επιλογή φωτογραφίας »

Ερωτήσεις & Σχόλια

μοιράσου την εμπειρία σου με την κοινότητα, τι σου άρεσε ή τι δεν σου άρεσε; γράψε το σχόλιο σου »
Δωρεάν τουριστικός οδηγός «Βρυξέλλες»
Κατέβασε τον οδηγό σε pdf και αποθήκευσε την στο tablet ή στο smartphone ή εκτύπωσε την σε ένα πρακτικό booklet.

Άλλα αξιοθέατα

Βρυξέλλες - Πλατεία «Γκραν-Πλας» Βρυξέλλες - Μνημείο του Ατόμου «Ατόμιουμ» Βρυξέλλες - Μανεκέν Πις Βρυξέλλες - Καθεδρικός Ναός των Βρυξελλών Βρυξέλλες - Μίνι-Ευρώπη Βρυξέλλες - Βάφλες & Σοκολάτα του Βελγίου Βρυξέλλες - Μπίρες του Βελγίου / Φεστιβάλ Μπίρας Βρυξέλλες - Βασιλικό Παλάτι των Βρυξελλών Βρυξέλλες - Ευρωπαϊκή Επιτροπή Βρυξέλλες - Πάρκο Σενκαντενέρ Βρυξέλλες - Συνοικία «Σαμπλόν» Βρυξέλλες - Βασιλική «Σακρ Κερ» των Βρυξελλών Βρυξέλλες - Φεστιβάλ Μεσαιωνικής Πόλης των Βρυξελλών Βρυξέλλες - Βασιλικό Ωδείο Βρυξελλών Βρυξέλλες - Έκθεση Κλασικών Αυτοκινήτων «Autoworld» Βρυξελλών Βρυξέλλες - Βασιλικό Παλάτι του Λάακεν Βρυξέλλες - Μουσείο Μουσικών Οργάνων Βρυξελλών Βρυξέλλες - Μουσείο Μαγκρίτ Βρυξέλλες - Πύλη του Χάλε