Μανεκέν Πις Βρυξέλλες

Manneken Pis

photo:Francisco Antunes / CC BY 2.0
Βρυξέλλες - Μανεκέν Πις45a

Σε πολλά πάρκα ή πισίνες του κόσμου χρησιμοποιείται ένα μικρό αγοράκι που κατουράει (και συνήθως ανακυκλώνει το νερό), το original αγαλματάκι όμως βρίσκεται στης Βρυξέλλες, έχει σχεδιαστεί από τον Jerome Duquesnoy και εγκαταστάθηκε το 1619.

Υπάρχουν πολλοί μύθοι που λέγονται για το άγαλμα, ένας διάσημος μύθος που συνήθως λέγετε στους τουρίστες λέει ότι το συντριβάνι χτίστηκε από έναν πλούσιο έμπορο που κατά την επίσκεψη του στην πόλη, έχασε των γιο του. Τελικά των βρήκε με την βοήθεια μια ομάδας ντόπιων που έψαχναν μαζί του, να κατουράει σε έναν μικρό κήπο και ο έμπορος χάρισε το άγαλμα για να ευχαριστήσει τους κατοίκους που των βοήθησαν.

Μια άλλη ιστορία λέει ότι το νεαρό αγόρι ξύπνησε από την φωτιά και την έσβησε με το κατούρημα του, οπότε αποσόβησε την πυρκαγιά από το κάστρο του βασιλιά. Η πιο διάσημη ιστορία πάντως, λέει ότι το 1142 τα στρατεύματα του δούκα Godfrey III του Leuven που ήταν μόλις 2 χρονών μάχονταν με τα στρατεύματα του λόρδου του Grimbergen. Τα στρατεύματα έβαλαν των μικρό δούκα σε ένα καλάθι και το κρέμασαν σε ένα δέντρο. Από εκεί, το αγόρι κατουρούσε τους αντιπάλους στρατιώτες και οδήγησε στην νίκη της μάχης.

Από το 1987, το αγοράκι έχει και την θηλυκή του έκδοση, την Jeanneke Pis.

Πρόσβαση

Το διάσημο αγαλματάκι βρίσκετε στην διασταύρωση των οδών Rue de l'Étuve/Stoofstraat και Rue du Chêne/Eikstraat. Για να φτάσετε εκεί, πάρτε το αριστερό στενό από το δημαρχείο που βρίσκετε στην Grand Place και περπατήστε περίπου 100 μέτρα.

fotini1985

Πολυ μικρό άγαλμα! Είναι πιθανόν να μην το προσέξεις καν από την πολυκοσμία! Αρκετος κοσμος στριμώχνεται για να βγάλει φωτογραφία!

15/04/2023

Απάντηση

Αφήστε στο σχολιό σας