Ταξιδολόγιο - Travel Social Network
Βρυξέλλες - Πανόραμα πόλης

Βρυξέλλες

Βέλγιο
Μοιράσου το
Βρυξέλλες - Συνοικία «Σαμπλόν» Συνοικία «Σαμπλόν»
Sablon
H Σαμπλόν αποτελεί ίσως την πιο γοητευτική περιοχή όλων των Βρυξελλών και αποτελεί επίκεντρο καταστημάτων τέχνης και αντικερί. Στην καρδία της συνοικίας βρίσκονται δυο πλατείες, η Γκραν Σαμπλόν (Grand Sablon) και η μικρότερη Πετί Σαμπλόν (Petit Sablon) ενώ αναμεσα τους βρίσκεται η Εκκλησία της Υπεραγίας Παναγίας του Σαμπλόν (Église Notre-Dame du Sablon).

Το όνομα της συνοικίας αναφέρεται στο 12ο αιώνα όταν η Σαμπλόν βρισκόταν εκτός των τειχών της πόλης. Αρχικά ήταν, απλά, ένας δρόμος με αμμώδες έδαφος, κατά μήκος του οποίου υπήρχε πρόσβαση στις πύλες της πόλης. Από τη συχνή χρήση του δρόμου και εξ’αιτίας της σκόνης που προέκυπτε, οι τοίχοι των κτιρίων κατά μήκος του δρόμου είχαν αποκτήσει ένα κιτρινωπό επίχρισμα, το οποίο στα γαλλικά ονομάζεται Sablon (Σαμπλόν).

Το 14ο αιώνα μια μικρή εκκλησία με μια “θαυματουργή” εικόνα μεταμόρφωσε την περιοχή σε σημαντικό κέντρο προσκυνήματος, ώστε να περιληφθεί στην νέα περιτοίχιση της πόλης τον 14ο αιώνα και το 1450 το μικρό εκκλησάκι εξελίχθηκε σε περίτεχνο γοτθικό ναό. Στους επόμενους αιώνες όλο και περισσότεροι ευγενείς της πόλης μετακόμισαν στην περιοχή επειδή ήταν κοντά στο παλάτι του Δούκα.

Η μεγάλη αλλαγή συνέβη το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, όταν η περιοχή διαιρέθηκε στα δύο από την κατασκευή της οδού Rue de la Régence. Τότε η Εκκλησία της Υπεραγίας Παναγίας του Σαμπλόν, όπως ονομάστηκε, ανακαινίστηκε σε νεο-γοτθικό στυλ και κατεδαφίστηκαν όσα σπίτια εφάπτονταν σ’ αυτή ενώ χωροθετήθηκε και το πάρκο Πετί Σαμπλόν, το οποίο περιβάλλεται από 48 αγάλματα, που αναπαριστούν τις διάφορες συντεχνίες των Βρυξελλών και στο κέντρο της το άγαλμα των κομητών Egmont και Hoorne, οι οποίοι εκτελέστηκαν στην κεντρική πλατεία των Βρυξελλών το 1568 από τον Φιλίπ το Δεύτερο της Ισπανίας.

Σήμερα την περιοχή επισκέπτονται περισσότερο εραστές του παρελθόντος και της τέχνης. Αντικερί, γκαλερί, υπαίθριες αγορές και ζεστά καφέ και εστιατόρια γοητεύουν τον επισκέπτη και τον μεταφέρουν σε ένα παράλληλο ρομαντικό κόσμο.

αρέσει σε 2 ταξιδολογίτες

Που να μείνετε

ψάχνετε για ξενοδοχεία κοντά σε "Συνοικία «Σαμπλόν»"; δείτε τις καλύτερες επιλογές »

Έχεις κάποια όμορφη φωτογραφία

που να περιλαμβάνει το αξιοθέατο "Συνοικία «Σαμπλόν»"; επιλογή φωτογραφίας »

Ερωτήσεις & Σχόλια

μοιράσου την εμπειρία σου με την κοινότητα, τι σου άρεσε ή τι δεν σου άρεσε; γράψε το σχόλιο σου »
Βρυξέλλες » Συνοικία «Σαμπλόν»
Πάρα πολύ όμορφη πλατεία και πολύ γραφική περιοχή!
7 χρόνια πριναπάντηση μου αρέσει!
Δωρεάν τουριστικός οδηγός «Βρυξέλλες»
Κατέβασε τον οδηγό σε pdf και αποθήκευσε την στο tablet ή στο smartphone ή εκτύπωσε την σε ένα πρακτικό booklet.

Άλλα αξιοθέατα

Βρυξέλλες - Πλατεία «Γκραν-Πλας» Βρυξέλλες - Μνημείο του Ατόμου «Ατόμιουμ» Βρυξέλλες - Μανεκέν Πις Βρυξέλλες - Καθεδρικός Ναός των Βρυξελλών Βρυξέλλες - Μίνι-Ευρώπη Βρυξέλλες - Βάφλες & Σοκολάτα του Βελγίου Βρυξέλλες - Μπίρες του Βελγίου / Φεστιβάλ Μπίρας Βρυξέλλες - Βασιλικό Παλάτι των Βρυξελλών Βρυξέλλες - Ευρωπαϊκή Επιτροπή Βρυξέλλες - Πάρκο Σενκαντενέρ Βρυξέλλες - Συνοικία «Σαμπλόν» Βρυξέλλες - Βασιλική «Σακρ Κερ» των Βρυξελλών Βρυξέλλες - Φεστιβάλ Μεσαιωνικής Πόλης των Βρυξελλών Βρυξέλλες - Βασιλικό Ωδείο Βρυξελλών Βρυξέλλες - Έκθεση Κλασικών Αυτοκινήτων «Autoworld» Βρυξελλών Βρυξέλλες - Βασιλικό Παλάτι του Λάακεν Βρυξέλλες - Μουσείο Μουσικών Οργάνων Βρυξελλών Βρυξέλλες - Μουσείο Μαγκρίτ Βρυξέλλες - Πύλη του Χάλε